Glasba in avtorska pravica

Glasba in avtorska pravica - Simon Frith, Lee Marshall | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Simon Frith, Lee Marshall
DIMENZIJA
10,77 MB
IME DATOTEKE
Glasba in avtorska pravica.pdf
ISBN
3523856897620

OPIS

"Zbornik obravnava problem avtorske pravice tako z vidika glasbenikov kot poslušalcev, upošteva najrazličnejše rabe posnete glasbe. Poudarja vidik mednarodne povezave. Knjiga se loteva problema avtorskih pravic v trenutku hitrega spreminjanja, ne samo zaradi interneta, marveč zaradi naglih sprememb, ki se vzporedno dogajajo v avtorskem pravu in muzikah, sprememb načinov, kako družba rabi glasbo, z razširjanjem medijev. Zbornik poskuša zajeti različne družbene vidike avtorskega prava, njegove učinke, na glasbeno produkcijo, ustvarjanje in spreminjanje glasbe. Rdečo nit zbornika in snov za pogovor sta v dveh tezah podala urednika zbornika, S. Frith in L. Marshall: prvič, da je zgodovina glasbe zgodovina izkoriščanja tako skladateljev kot in glasbenikov kot njihovih pravic, in drugič, da je avtorska pravica kot pravno načelo politični konstrukt z ekonomskimi vzroki in posledicami." (iz spremne besede)

To pomeni, da ni potrebna nobena formalnost, kot na primer registracija, da bi bilo delo avtorskopravno varovano (na primer, ko pisatelj napiše roman, je to delo že varovano in ima avtor na njem avtorsko pravico). Enako velja za ustvarjalce, katerih dela so dostopna na spletu. Na razpis so čakali več kot eno leto, pravijo na občinah, gre namreč za denar stare finančne perspektive, ki ga je treba porabiti najkasneje do 23.

(npr. glasba kot podlaga na spletni strani, playlist, streaming, iTunes - 26% male, 74% mehanske) 14 . Včasih lahko na kakšno spletno mesto z nezakonito vsebino zaideš tudi pomotoma. Prav zato je izid zbornika Simona Fritha (sociomuzikologa in profesorja na univerzi v Edinburgu, ki ga poznamo tudi kot avtorja knjige Zvočni učinki, prevod je izšel že leta 1986) in Leeja Marshalla (profesorja sociologije na univerzi v Bristolu) Glasba in avtorska pravica dobrodošla priložnost, da se s konceptom avtorske pravice, njenim ... SAZAS-u ni potrebno plačati nadomestila avtorskega honorarja, če je izvajalec glasbenih del na prireditvi hkrati tudi imetnik avtorskih pravic, se lahko avtorska pravica upravlja individualno.

POVEZANE KNJIGE