Evnuhi za nebeško kraljestvo

Evnuhi za nebeško kraljestvo - Uta Ranke - Heinemann | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Uta Ranke - Heinemann
DIMENZIJA
4,22 MB
IME DATOTEKE
Evnuhi za nebeško kraljestvo.pdf
ISBN
3815063527457

OPIS

Avtorica v knjigi raziskuje odnos Katoliške cerkve do spolnosti in do žensk ter postavlja pod žaromet velike tabuje katolicizma – homoseksualnost, pedofilijo, kontracepcijo, celibat, zunajzakonsko partnersko zvezo, samozadovoljevanje in splav – ki jih Katoliška cerkev bodisi ovija v tančice molka ali pa do njih zavzema skrajno obsojajoča stališča. S pomočjo izčrpnega zgodovinskega gradiva podaja – s humorjem in ironijo – pregled razvoja katoliške spolne morale, od antike, v kateri izvirajo njene nekrščanske korenine, vse do Benedikta XVI. Knjigi, ki je prvič izšla že leta 1988 (v slovenščini leta 1992) in do danes doživela več ponatisov in dopolnitev, je Uta Ranke-Heinemann leta 2012 dodala novo poglavje, »Moje veliko razočaranje«, ki ga je posvetila papežu Benediktu XVI., svojemu nekdanjemu študijskemu kolegu na teologiji.Knjiga je prikaz »mačistične« doktrine cerkvenih očetov, ki je bila (in je še) skrajno žaljiva za vse ženske, t. i. čarovnice, hišne pomočnice, gospodinje, služabnice. Med te »nesrečnike« pa lahko prištejemo še homoseksualce, neplodne moške, invalide, gluhoneme ... in ne nazadnje tudi duhovnike same.

Povedano po domače: v nebesa lahko pridemo, če imamo tako srce in smo tako odprti, da resnično zmoremo sesti skupaj s komerkoli in deliti z njim ali z njo svoje življenje ter predvsem s ... Kdo pojde v nebeško kraljestvo? S čim Jezus začenja današnji evangelij? Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹. Od vas pričakujem, da izpolnite voljo mojega Očeta.

Knjiga je zelo polemična in se seveda ne sklada z uradnimi cerkvenimi stališči o opisanih vprašanjih. Neapeljsko kraljestvo je zgodovinsko kraljestvo, nastalo v južni Italiji; glavno mesto je bilo Neapelj.Do trinajstega stoletja je bilo sestavni del Kraljevine Sicilije. Karel I.

POVEZANE KNJIGE