Reševanje v gorah

Reševanje v gorah - Jani Bele, ... [et al.] | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jani Bele, ... [et al.]
DIMENZIJA
4,79 MB
IME DATOTEKE
Reševanje v gorah.pdf
ISBN
8557877327900

OPIS

V prvem delu spoznamo nesreče in reševanje v svetu gora skozi čas: od samih začetkov, še preden se je začelo organizirano reševanje pred stotimi leti, do današnjih dni. Spoznamo opremo prvih reševalcev in njen razvoj vse do današnje, moderne opreme. Seznanimo se tudi z vsemi koraki, ki so privedli do današnjega načina usposabljanja in izobraževanja reševalcev, z vlogo zdravnikov, helikopterja in radijskih zvez pri reševanju, z reševanjem v snežnih plazovih ter z obdelavo podatkov reševanj in obveščanjem javnosti.V nadaljevanju izvemo, kakšna je organiziranost gorskega reševanja v Sloveniji, predstavljena je tudi vloga Ustanove Sklad Okrešelj, ki pomaga otrokom ponesrečenih reševalcev. Spoznamo povezave gorskih reševalcev s tujino, navedene pa so tudi vse pomembnejše knjige, ki smo jih napisali reševalci v teh sto letih, ob koncu prvega dela pa so zapisani še izzivi reševanja v prihodnosti.V drugem delu knjige spregovorijo reševalci. V mnogih zgodbah opisujejo veselje ob najdenem ali rešenem ponesrečencu, žalost in nemoč ob tragičnih reševanjih, resnost v stenskih reševanjih, napore ob težavnih nošnjah nosil, stiske v temnih viharnih nočeh in strah pri plezanju v terenu, ki ga ogrožajo plazovi. To so posamezniki, ki jim ni mar za druge ljudi, ki si pri sebi venomer ponavljajo, da želja pomagati ljudem v stiski ne sme nikoli zamreti!

Vendar pa je lahko tudi nevaren, še zlasti, če ne upoštevamo gorniških pravil. Podajamo nekaj najosnovnejših napotkov, kako lahko v poletnih razmerah poskrbite za varnejše gibanje v gorah in ... Na pomoč mu je prihitela ekipa za helikoptersko reševanje v gorah s policistom gorske policijske enote.

Reševalci smo ljudje, ki radi pomagamo ljudem v nesreči, v stiski, o svojem delu pa ne govorimo prav veliko. Vendar javnost ceni delo reševalcev le toliko, kolikor ga tudi pozna. Reševanje v gorah, kamor spada tudi helikoptersko reševanje, je v Sloveniji še vedno na stroške države, v tujini pa vas lahko drago stane.

POVEZANE KNJIGE