Nad brezni oceanov

Nad brezni oceanov - Joža Horvat | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Joža Horvat
DIMENZIJA
9,54 MB
IME DATOTEKE
Nad brezni oceanov.pdf
ISBN
2889737693009

OPIS

Kako izpluti na pot okoli sveta, če država v svojih pravnih aktih nima predvidenega prehoda čez mejo s komaj 15-metrsko lupinico?Leta 1965 se zgodilo nekaj za tisti čas in razmere skoraj nepredstavljivega: z naročilom in izdelavo Bese je padla odločitev družine Horvat za pot okoli sveta. Besa je za celi dve leti sprejela na krov petdesetletnega barba Jožo kot kapitana ter člane posadke: ženo Renato, sina Marka in vajenca, ki je pomagal graditi jadrnico. Veter in zvezde, neurja in toliko upanja, kot ga gre med kljun in krmo.Horvatovo nedoumljivo in izmuzljivo življenje, razpeto med šest bark in šest romanov o prostranstvih morja, je jadranje na meji smrti in življenja. Zato se tudi njegovi dnevniški zapisi le varljiva skorja življenjske modrosti, ki se preliva iz potopisa v filozofijo in iz romanesknih prvin nazaj v poezijo."Joža Horvat ima prednost pol oceana pred jadralci, ki objavljajo svoje potovalne peripetije."Bernard Nežmah, Mladina"Nad brezni oceanov je celo prvi in hkrati odličen morski potopis, ki je kmalu po izidu postal nekakšen učbenik za prihodnje, tudi slovenske morske popotnike. Knjiga je na prostorih nekdanje države tako brana, da je do sedaj izšlo deset ponatisov."Vojko Mitrovič, revija Val Navtika

Začetnik proze v kavbojkah Rodil se je leta 1915 v Kotoribi v Medžimurju, šolal pa se v Zagrebu, kjer je študiral na filozofski fakulteti. Resnični dogodki so spretno dopolnjeni z elementi fantastike in mitologije. Joža Horvat je v šestdesetih letih z jadrnico obplul svet.

Gre za čudovit mozaik, sestavljen iz morskih prizorov, številnih oseb, presenetljivih dogodkov in legend. Resnični dogodki so spretno dopolnjeni z elementi fantastike in mitologije.

POVEZANE KNJIGE