Lisica je takrat že bila lovec

Lisica je takrat že bila lovec - Herta Müller | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Herta Müller
DIMENZIJA
11,58 MB
IME DATOTEKE
Lisica je takrat že bila lovec.pdf
ISBN
9802628313469

OPIS

Prvi roman Herte Müller Lisica je takrat že bila lovec je izšel 1992. Nastal je po scenariju za celovečerni film Lisica lovec, ki ga je napisala skupaj s Harryjem Merklejem. Film je kot nemško-romunsko koprodukcijo režiral Stere Gulea. Predvajan je bil na filmskem festivalu v Berlinu 1993.Prizorišče: Romunija, neko večje mesto (verjetno Temišvar), čas dogajanja: leto 1989. Bližanje koncu obdobja, ki ga je zaznamoval predsednik države in generalni sekretar Komunistične partije Romunije Nicolae Ceaușescu; predsednikov padec in usmrtitev, ki za hip vzbudita upanje na preobrat; čas po Ceaușescu, ko se izkaže, da se ni nič spremenilo, da je »en plašč zdrsnil v drugega«.Glavna junakinja, katere pogled večinoma ujame isto kot navidez objektivno oko filmske kamere, je mlada osnovnošolska učiteljica, ki skuša preživeti v ozračju strahu, groženj in nezaupljivosti, dodatno stopnjevanem s prefinjenimi metodami, s katerimi jo namerava spraviti ob živce zloglasna služba državne varnosti Securitate. Na preizkušnji so ne samo njena prisebnost, temveč tudi zanesljivost prijateljstva in trdnost ljubezni.

Proga Jonatan je že trasirana, poseka je narejena, proga bi zadoščala za lep veleslalom. Lisica, ki ni prinesla zbadanja se je odločila. »Ni problema,«ter se posmehovala.

Risbo planinskega orla je zanjo prispeval akademski slikar in grafik Božidar Jakac, a so že leto pozneje, leta 1939, znova prevzeli stari Gorupov motiv podobe planinskega lovca. Foto: Polifemus Foto: flickr.com »Pripoved običajne norosti«, kot je svoj roman Balzacov popek označil Vinko Möderndorfer, Sumljive in abstraktne poezije Irene Žerjal, romaneskni prvenec nobelovke Herte Müller Lisica je takrat že bila lovec in dokumentarno delo Metke in Borisa Gombača - to so knjige, ki se jim bomo posvetili v oddaji S knjižnega trga. Herta Müller: Lisica je takrat že bila lovec. 24 € 21,87 € Roman.

POVEZANE KNJIGE