Državljanski eseji

Državljanski eseji - Alojz Ihan | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Alojz Ihan
DIMENZIJA
11,48 MB
IME DATOTEKE
Državljanski eseji.pdf
ISBN
5063404361736

OPIS

V »državljanskih esejih« Ihan takoj na začetku osupne bralca z radikalno novo definicijo človeške moralnosti – morala je za avtorja možganski procesor, ki z občutkom »mirne vesti« napove, da nas okolica zaradi naših dejanj ne bo zavrgla. S tem je avtorju uspelo najti kraljevsko izhodišče, da lahko z radikalnostjo človeškega anatoma in fiziologa, hkrati pa z duhovitostjo umetnika na prijeten in celo lahkoten način opisuje slovenske in svetovne dimenzije sodobne družbene krize ‒ v kateri imajo vsi akterji »čisto vest«, hkrati pa je vsak dan milijonom ukradeno ne le njihovo imetje, temveč tudi prihodnost. Avtor s kirurško natančnostjo secira družbene okoliščine, zaradi katerih človekov moralni procesor ostaja pomirjen in »vest čista« – tudi pri direktorju, ki se mu zdi normalno prisvojiti »svojo« tovarno, tudi pri bančniku, ki se mu zdi normalno dobiti nagrado za popolnoma zavožen kredit, tudi pri »redno zaposlenem socialističnem« novinarju, ko njegovi honorarni kolegi dobijo petkrat manj za enako delo, tudi pri imetniku stanovanja »po Jazbinšku«, ki vztraja na desetkratni ceni, kot jo je plačal sam, tudi pri sindikalistu, ki do pike vztraja na »pravicah« socialističnih delavcev, čeprav s tem ustvarja socialni apartheid in kanibalizem do lastni otrok. Ihan s klinično mirnostjo secira človekovo moralo in hkrati niti v enem trenutku ne moralizira – »morala je del naše anatomije in našega funkcioniranja, je edina, ki jo imamo, in bolj, ko jo poznamo, bolje jo bomo znali uporabljati za bivanje na kosu zemlje, kjer smo se rodili«.

Narodnost: slovenska književnost. Razmišljanja o mentaliteti, morali in odgovornosti.

V deželi z razvitejšo tradicijo satire bi bralec ob takem naslovu najprej pomislil, da gre za parodijo. Državljanski eseji Besedilo: Miha Naglič Kategorija: GG Plus / ponedeljek, 2. december 2013 / 11:05 »Naša, se pravi slovenska kultura je po mentaliteti izolirana kmečka kultura, ki se je oblikovala v malih, vaških okoljih, ki so bila za vaščane hkrati že tudi ves svet - od rojstva do smrti. Oznaka: Državljanski eseji.

POVEZANE KNJIGE