Zbirka zgodb izpod Zurnizipa ali pa kar tako

Zbirka zgodb izpod Zurnizipa ali pa kar tako - Nina Arlič | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nina Arlič
DIMENZIJA
7,69 MB
IME DATOTEKE
Zbirka zgodb izpod Zurnizipa ali pa kar tako.pdf
ISBN
8330844525511

OPIS

Bila sem osupla nad podobo, ki mi je sedela nasproti. Naj sem se še tako trudila, nikakor mi ni uspelo povezati vse veličine tega norega Egipta z uvelim petdesetletnikom, ki je s porumenelimi nohti ravno mečkal cigareto v pepelnik in se jadrno lotil prižiganja nove. Še najbolj je bil podoben svoji mumiji, bolje rečeno mumiji svojega uradnega dvojnika.»S spoštovanjem, gospod Ram--«»Boš pila kavo?«»Hvala, že imam.«»Meni dvojno, bo v redu?« (Takrat je natakar odšel.) »Kako gre? Gre?« me je vprašal in pri tem pokimal. Nisem se mogla odločiti, ali se je vedel živčno, nestrpno ali preprosto nejevoljno, da je pristal v ta intervju.»Gre, hvala. Pa v—?» morala sem se ugrizniti v jezik, da nisem butnila česa glupega. Hočeš nočeš, jaz sem imela tremo. Tole je bil le hudo izjemen tip. Nekoč. Namesto tega sem rekla: »In hvala, da govoriva v jeziku, ki ga poznam.«Izsušeni tip si je v kavo natresel tri vrečke sladkorja in vehementno premešal. »Do zdaj bolj kot ne govorim že vse.«»Vseh ste se naučili?! Res? To je pa super!«»Ti govoriš egipčansko?«»Reči znam ‹nefer›.« (Lepo.)Pokimal je, da je to: »Dober začetek.«Odprla sem prenosni računalnik in sedla tako, da je lahko videl, kaj bom napisala. »Se bova lotila uradnega dela?«»Ja, ja, kar daj.«»Prvo vprašanje. Gospod Ramzes, Usermaatre Setepenre. Na svetu ste že več kot tri tisoč tristo let. V nekem trenutku svoje vladavine ste se odločili, da v zameno za večno življenje Bogovom ponudite svoje kraljestvo. Ker je bilo kraljestvo bajno, so Bogovi ponudbo sprejeli. Kako se je to obneslo?«Po zelo majhnem trenutku strmenja vame je Ramzes Veliki hladno legen v neudobni kavarniški stol in z glasom barve pasjega žolča odgovoril na moje vprašanje: »Obneslo se je sijajno.« Pomljaskal je s suhimi ustnicami, jezno kimal. Po tem se je se odločil, človek jeklene samodiscipline, da raje sprazni svojo skodelico kave. »Kot lahko sama vidiš.«

NA ZALOGI 100 kos. Zbirka zgodb izpod Zurnizipa ali pa kar tako: Nina Arlič. Pri pričujočem delu se je kar težko odločiti, ali gre za roman, zbirko kratkih zgodb, dnevniških zapisov ali pa kar nekakšen kaotični kolaž vsega naštetega.

Po uspehu italijanske različice z naslovom I fantasmi di Trieste se je avtor z založniško hišo odločil, da zgodbam ... In večini teh zgodb je skupno to, da se liki oklepajo rešilnih bilk stabilnosti, ki pa naznanjajo kaos ali pa ga po drugi strani dobro zakrivajo. Agati Tomažič je tako s tem delom uspela še ena dovršena, zanimiva kratkoprozna zbirka. Pošteno smo že zakorakali v 2021, nam pa pogled še malce uhaja v minulo leto.

POVEZANE KNJIGE