Skrajni rob grebena

Skrajni rob grebena - Nelida Milani | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nelida Milani
DIMENZIJA
7,58 MB
IME DATOTEKE
Skrajni rob grebena.pdf
ISBN
1414716069986

OPIS

Skrajni rob grebena je predzadnja objavljena knjiga Nelide Milani, ki jo je izdala reška založba italijanske narodne skupnosti EDIT. Ključ do te proze je nemara neizbrisna potreba, da smo kot posamezniki vraščeni v preteklosti, ki smo jo doživeli; od tod gosto stkana mreža spominjanj, vznemirjenj, notranjih pretresov, bivanjskih obračunov, ki se preobražajo v pripovedi. Literatura Milanijeve je prežeta z občutkom neizbežnosti trpljenja, pa tudi nenehnega izmenjavanja dobrega in zla, ki ga prinaša življenje; njene zgodbe zaobjemajo časovni lok treh desetletij in obravnavajo zlasti kolektivno usodo posameznikov, navezanih na svoje mikro- in makrookolje (mestna četrt, Pulj, Istra), ki v povojnem obdobju postanejo izkoreninjena, zbegana manjšina, katere stvarnost se nenadoma obarva z drugačnimi, še bolj dramatičnimi razsežnostmi borbe za obstanek. Avtoričina pisava je zgoščena, pretanjena in polna sočutja do človeške bolečine, obenem pa lucidna in na trenutke prežeta z ostro (samo)ironijo; izredno globino doseže zlasti v zarisovanju ženskih likov, kar izhaja iz ponotranjenega občutka »sestrstva«, doživljanja najintimnejšega utripa njihovih skrivnosti. Prepoznaven slog, ki bralca neustavljivo posrka v svoj vrtinec, lahko opredelimo kot baročen v najplemenitejšem smislu besede: gre za dovršeno umetelnost, ki razpira mnogotere sloje resničnosti in sproščeno izkorišča tehniko pastiša, v kateri se knjižna italijanščina bogati s številnimi interferencami puljskega istrobeneškega dialekta in opaznih hrvatizmov, kar v ritmičnem smislu ustvarja bogato muzikalno partituro. Poznavalci menijo, da je zbirka Skrajni rob grebena vrhunec literarnega ustvarjanja Nelide Milani in obenem eden najvišjih izrazov književnosti italijanske narodne skupnosti, ki nastaja v istrsko-kvarnerskem prostoru: književnosti, ki kljub geografski bližini v slovenskem kulturnem kontekstu žal ostaja še skoraj popolnoma neznana.

Razgled je bil osupljiv. Odlično vreme in zgodnja ura sta samo še prilila olja na ogenj neskončnih pogledov na vse strani neba. Pri založbi LUD Literatura je izšla nova pesniška zbirka Milana Dekleve Izganjalci smisla, pri KUD AAC Zrakogled pa zbirka kratkih zgodb in novel italijanske avtorice Nelide Milani z naslovom Skrajni rob grebena.

1. znana solo ZP: Tadej Golob, pozimi 1999, en dan.

POVEZANE KNJIGE