Iskanje sijaja

Iskanje sijaja - Adam Zagajewski | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Adam Zagajewski
DIMENZIJA
7,95 MB
IME DATOTEKE
Iskanje sijaja.pdf
ISBN
9497631802223

OPIS

Adam Zagajewski (Lvov, 1945) je eden vodilnih in najpogosteje prevajanih sodobnih poljskih pesnikov, dobitnik številnih domačih in mednarodnih nagrad. V šestdesetih letih 20. stoletja se je uveljavil kot pripadnik gibanja novi val in odtlej sledil enkratnemu glasu poezije v knjigah, spominih, na popotnih doživetjih, v mestih in v naravi. Njegovo delo nenehno reflektira položaj posameznika in njegove notranje dvome v metežu zgodovine. Kot pravi v eseju Navdih in ovire, naj bi danes poezija ohranjala »magičnost «, skrivnostni preblisk navdiha, obenem pa vsebovala tesnobo, ki jo je v zgodovino vnesla izkušnja 20. stoletja, zaznamovana s taborišči, gulagi in holokavstom. Iz nasprotja med navdihom, ki nas dviguje v višave, in življenjskimi okoliščinami, ki nas pritiskajo k tlom, nastajajo njegove pesniške miniature kot na videz bežne zabeležke, polne hipnih prebliskov in spoznanj. Komaj se je dobro uveljavil v skupini mladih pesnikov, ko se je z ironijo, včasih sarkazmom in trpkostjo odzival na družbene razmere, v katerih je bila beseda ukleščena v spone režimske ideologije (zbirke Komunike, Mesnice, Oda mnogoterosti), ga je sredi sedemdesetih let zadela prepoved objavljanja. Po uvedbi vojnega stanja so se za Zagajewskega začela leta potovanj (nastale so zbirke Potovati v Lvov, Platno, Ognjena zemlja), kjer se je njegova poezija osredotočala na vprašanja bivanja, lepote, minljivega trenutka in zgodovinske izkušnje ter se vse pogosteje vračala v mitsko deželo izgubljene galicijske očetnjave rodnega večkulturnega mesta Lvova. Pesnik postaja večni romar za lepoto, smislom in vero. Do leta 2002 je živel v emigraciji v Parizu, obenem pa je od 1988 polovico leta prebil kot predavatelj na houstonski univerzi v ZDA. Bil je soustanovitelj revije Literarni zvezki, kjer še vedno redno objavlja pesmi, eseje in prozo. V zadnjih treh zbirkah se ob temi vrnitve v domovino v pesmih še v čistejši obliki kristalizirajo vprašanja bivanja, minevanja in spomina. Njegovo pesniško »iskanje sijaja« prisluškuje signalom čuječnih anten (Antene, 2005) in lovi znamenja, ki jih riše nevidna roka vsem smrtnikom – odrešenim ali pogubljenim.- Niko Jež

Domov / Oblačila / Legice - Pajkice / Legice imitacija usnja; Legice imitacija usnja. Legice imitacija usnja nudijo nešteto možnosti kombiniranja.

Zdravila brez recepta, prehranska dopolnila, kozmetika in ostali izdelki, ki so na voljo v lekarnah... Tudi sama hiša se sčasoma umaže, zato ji s Kärcherjevimi napravami pomagajte do novega sijaja. Visokotlačno čiščenje s presenetljivim učinkom: serija K7.

POVEZANE KNJIGE