Palača sanj

Palača sanj - Ismail Kadaré | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ismail Kadaré
DIMENZIJA
4,44 MB
IME DATOTEKE
Palača sanj.pdf
ISBN
6925823363867

OPIS

Težko si je predstavljati bolj nenavaden, srhljiv in neoprijemljiv državni aparat od Palače sanj ali Tabir seraja, ki nam ga kot skoraj groteskno nabuhel simbol totalitarizma na straneh tega romana izriše Ismail Kadare. Ustanova, v kateri se zbirajo, prebirajo, interpretirajo in hranijo sanje prebivalcev celotnega Otomanskega cesarstva, da bi z njihovo pomočjo razbrali prihodnost in pravočasno ukrepali, pa kljub svojim neskončnim pisarnam, nepregledni množici zaposlenih in navideznemu objektivizmu ni nič drugega kot še eno od orodij vodilnih državnih tokov, ki njeno funkcijo o pravi priložnosti izkoristijo v svoj prid.Ko se Ebu Qerim, potomec mogočne, s slavo in tragedijami obdane družine Qyprili, znajde v kolesju tega ustroja, sprva še opaža vso nesmiselnost in neživljenjskost preučevanja »spanca vsega sveta, oceana grozot«, v katerega se cesarstvo vsako noč pogrezne; toda z naraščanjem odgovornosti in moči celo v negotovem, plahem Ebuju Qerimu kopnijo osnove humanosti, kot sta zdrava pamet in sočutje, in rase zaslepljeno prepričanje v vsemogočnost političnega sistema, v upravičenost vsakršnih političnih metod. Zaradi ostre kritike tovrstne državne politike, nasičene z nasiljem in zatiranjem, je bil izid knjige – ironično – v Albaniji leta 1981 prepovedan.

Palatul Viselor, cea mai teribila si mai nemiloasa caricatura a total... Delo Palača sanj albanskega avtorja Ismaila Kadaréja vsaj v štirih postavkah premore vse potrebno, da se uvrsti v kategorijo "bralcu všečen roman". Najprej pritegne z ekskluzivnimi vsebinskimi nastavki, saj dogajanje umesti v Tabir seraj, zbiralni center sanj.

Berljivost je zagotovljena , po poteh sanj vodi glavni lik Ebu Qerim. Palača sanj, Avtor: Ismail Kadare Težko si je predstavljati bolj nenavaden, srhljiv in neoprijemljiv državni aparat od Palače sanj ali Tabir seraja, ki nam ga kot skoraj groteskno nabuhel simbol totalitarizma na straneh tega romana izriše Ismail Kadare. Ismail Kadare je v svojih številnih romanih izmojstril subverzivne tehnike pisanja o albanskem življenju, torej še enem izmed povojnih režimov z resnim pomanjkanjem humorja. Njegovo pisanje z izjemo enega romana, davek mirnemu življenju v diktaturi pač, literarna kritika pogosto označuje za družbeno kritiko, ampak to morda ni najbolj pravično. Palača sanj; Nepunesi i pallatit te endrrave Razlaga sanj.

POVEZANE KNJIGE