Josip Murn Aleksandrov

Josip Murn Aleksandrov - Janez Mušič | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Janez Mušič
DIMENZIJA
7,63 MB
IME DATOTEKE
Josip Murn Aleksandrov.pdf
ISBN
3955817413296

OPIS

Monografija Josip Murn je druga tretja v knjižni zbirki Enega gnezda ptiči, pevci iste pomladi pri Založbi Mladika, v kateri želi avtor Janez Mušič predstaviti mladim vse štiri predstavnike slovenske moderne. Kot prva je izšla knjiga o življenju in delu pesnika Dragotina Ketteja, potem Otona Župančiča in sedaj še knjiga o Josipu Murnu. V pričujoči monografiji za mladino je Mušič iz pisanega in bogatega gradiva izluščil poglavitne poteze pesnikove človeške in duhovne podobe. V svojem delu osvetljuje Murnovo življenjsko pot in nadrobneje govori o njegovem izjemnem, a zelo kratkemustvarjanju. Skozi celotno delo pa se niza izbor najzanimivejših poezij. Pravo pašo za oči predstavljajo številni rokopisi, dokumenti, pesnikove fotografije in umetniške upodobitve, faksimili pisem, podobe krajev, kjer je umetnik živel, in ljudi, s katerimi se je pogosteje družil. Knjiga je namenjena osnovnošolcem, srednješolcem, učiteljem in vsem ljubiteljem Murnovega dela. Je svojevrsten priročnik, ki poskuša literarno osebnost predstaviti na sodoben način in je zato vreden večje pozornosti.

Uvod; Branje pesmi; Vprašanja 1; Vprašanja 2; Vprašanja 3; Naloga - figure; Sinteza - miselni vzorec; Sinteza - vprašanja; O avtorju - dopolnjevnje; O avtorju - zbirke; O avtorju - križanka; Nove naloge Dovoljenje: To delo je v javni lasti, ker so avtorske pravice potekle. Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59.

Oton Župančič, slovenski pesnik, dramatik, prevajalec in urednik revije Ljubljanski zvon, * 23. januar 1878, Vinica, Bela krajina, † 11.

POVEZANE KNJIGE