Skrivni Wojtyla

Skrivni Wojtyla - Giacomo Galeazzi, Feruccio Pinotti | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Giacomo Galeazzi, Feruccio Pinotti
DIMENZIJA
12,23 MB
IME DATOTEKE
Skrivni Wojtyla.pdf
ISBN
7951216401555

OPIS

Knjiga Skrivni Wojtyła je raziskava o mehanizmih delovanja Vatikana v času pontifikata Janeza Pavla II. in o (političnih) vzgibih, ki so botrovali njegovi nagli beatifikaciji (za blaženega je bil razglašen 1. maja 2011). Avtorja najprej podrobno razčlenita bleščečo javno podobo papeža, po čigar smrti so množice na Trgu svetega Petra zahtevale »takojšnje svetništvo«, in se vračata k pripovedi, vredni največjih mojstrov srhljivk.V prvem delu pripovedujeta o poljskem duhovniku Karolu Wojtyłi, njegovem kariernem napredovanju v cerkveni hierarhiji in neskončnih bojih s poljskimi povojnimi oblastmi. Njegovo pot spremljamo v vatikanske palače, podoživimo nepojmljivi atentat na papeža in odkrivamo raznovrstne zveze Janeza Pavla II. z odporom proti komunističnemu režimu.Da so njegovi odnosi s poljskim sindikatom Solidarnost pomembnejši od običajne opombe, spoznamo najkasneje takrat, ko v pripovedi nenadoma zamrgoli od denarja, kriminala, mafije, političnih spletk, finančnih goljufij, umorov, vatikanskega bančništva ipd., sredi vsega tega viharja pa še vedno neomajno stoji – papež kot vrh piramide. Kolikor se zgodba še dotakne verskih stvari, so te povezane s političnimi gibanji in zagrizenim titanskim bojem proti komunistični pošasti. Ta boj divja po vsem (krščanskem) svetu, povzroči veliko žrtev in zaznamuje zadnje obdobje tega dolgega pontifikata.Avtorja ne obtožujeta prejšnjega papeža, ki vsesplošnih simpatij svetovne javnosti nikakor ni užival po naključju. Kritična sta do akterjev ›v ozadju‹, saj je videti, da ima tudi njihovo hitenje z beatifikacijo Janeza Pavla II. predvsem politične motive, ne mistično-duhovnih. Gotovo pa tudi papež osebno ni bil enoznačna in neproblematična osebnost, saj je v svetovni politiki aktivno in opazno deloval v enem najdaljših pontifikatov v zgodovini papeštva, ki je segal od razvalin hladne vojne prek zrušitve ideologij 20. stoletja do današnjega sveta, ki se je po enajstem septembru in modernih vojnah naslednicah še posebej izpraznil.

prihajajo na dan zanimive podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja. Spomnimo: novo imenovani krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz je moral oditi iz Vatikana kot dolgoletni osebni tajnik Janeza Pavla II. Sedanjemu papežu je preveč v napoto.

Sedanjemu papežu je preveč v napoto. Dziwisza je leta 1963 takratni krakovski nadškof Karol Wojtyla posvetil v duhovnika in postala sta nerazdružljiva.

POVEZANE KNJIGE