Pač mulca

Pač mulca - Patti Smith | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Patti Smith
DIMENZIJA
3,97 MB
IME DATOTEKE
Pač mulca.pdf
ISBN
3051203340181

OPIS

Patti Smith je leta 1989 Robertu Mapplethorpu, preden je umrl zaradi aidsa, obljubila, da bo napisala njuno življenjsko zgodbo. Dvajset let pozneje je obljubo uresničila, in nastala je očarljiva, skoraj romantična zgodba o vzponu dveh umetnikov, ki bi skoraj ne mogla biti bolj različna, pa vendar sta ju umetniško stremljenje in New York za vselej povezala.Robert Mapplethorpe (1946–1989), umetnik, fotograf, Pattijin ljubimec in prijatelj, je bil najpomembnejša oseba v njenem umetniškem življenju. Spoznala sta se kot dvajsetletna pribežnika v Brooklyn, julija 1967. V želji, da bi uspela kot umetnika, sta se komaj prebijala, pogosto celo stradala, če pa že nista bila lačna, jima je vedno zmanjkalo denarja za vse tiste umetniške radosti, po katerih sta hrepenela. Patti se spominja, kako sta si lahko privoščila samo eno vstopnico za muzej, in tako je tisti, ki je vstopil, drugemu podrobno poročal o vsem, kar je videl. Kljub temu sta ves čas ustvarjala, on kolaže in instalacije, ona risbe in pozneje zlasti poezijo. Navdih sta najpogosteje našla drug pri drugem.Zgodba je napisana neposredno in brez olepševanja. Je pripoved o svetu, ki je oddaljen samo dobrih štirideset let, pa vendar se zdi svetlobna leta daleč, pripoved o danes mitičnih in za marsikoga čarobnih šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja s celo galerijo slovitih osebnosti (Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol ...), ki so zaznamovale zgodovino glasbe pa tudi popularne kulture nasploh. Pač mulca (Just Kids) je ganljiva ljubezenska zgodba, ki se prične z naključjem (ali pa naj to imenujemo usoda), ki je povezalo Patti in Roberta, da sta postala cimra, prijatelja in ljubimca, predvsem pa navdih drug drugemu, in se konča kot elegija, kot poklon mrtvemu prijatelju.Pač mulca je dosti več kot še ena avtobiografija umetnice in opis romantičnega boemskega življenja v mladosti, je tudi ena najboljših in najbolj berljivih knjig o tem, kako postati umetnik.V knjigi je objavljenih več kot 30 fotografij.

Pač mulca (Just Kids 2010) je veliko več kot še ena avtobiografija umetnice in opis romantičnega boemskega življenja v mladosti, je tudi ena najboljših knjig o tem, kako postati umetnik. "Patti Smith je sredi sedemdesetih preprosto legimitizirala ženski rock'n'roll, ga iztrgala iz hipijevske uravnilovke tipa Joan Baez in ga ob pomoči samozavesti dvignila na raven zavesti tukaj in zdaj," je v spremni besedi k delu Pač mulca zapisal Gregor Bauman. "Patti Smith je sredi sedemdesetih preprosto legimitizirala ženski rock'n'roll, ga iztrgala iz hipijevske uravnilovke tipa Joan Baez in ga ob pomoči samozavesti dvignila na raven zavesti tukaj in zdaj," je v spremni besedi k delu Pač mulca zapisal Gregor Bauman. II PAČ MULCA - PATTI SMITH Prodam knjigo Pač mulca, avtorice Patti Smith. Knjiga je Pač mulca sem zaprla s cmokom v grlu, z roso na trepalnicah.

92. URN:NBN:SI:DOC-EI736J6H from http://www.dlib.si Smith, Patti, 1946- "Just kids" Recenzije Mapplethorpe, Robert, 1946-1989 Biografije ameriške pevke ameriški fotografi punk rock New York (Združene države Amerike) literarne teme in motivi Smith, Patti: Pač mulca ocene in poročila Pač mulca (2/2) Ko sem bila mlada punca, sem zabredla v težave.

POVEZANE KNJIGE