Dekle na cesti

Dekle na cesti - Goran Samardžić | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Goran Samardžić
DIMENZIJA
6,93 MB
IME DATOTEKE
Dekle na cesti.pdf
ISBN
1884714774689

OPIS

Zaprl sem oči in se igral slepca. Zadal sem si nalogo, da bom tako šel vse do doma. Držal sem se mame in se spraševal, ali se tako počutijo slepi. Na pamet sem poznal vsako koščico v njeni roki. Mnogo ur sem preživel, držeč jo za roko.Ko me je mrak začel skrbeti, sem naglo odprl oči. Vse je bilo kakor presejano skozi pogled nekoga drugega. Pomislil sem, da se tako morda vidi skozi očala. Ljudje so se mi zdeli kakor družina, katere člani se med sabo še niso spoznali. Videti je bilo, kakor da bi med hojo varčevali s časom. Hodili so drug mimo drugega, se dotikali, včasih so se v koga zaleteli. Po takšnih trčenjih so avtomobile odpeljali na popravilo, ljudi pač ne. Narejeni so bili iz materiala, na katerem se ni poznala vdolbina od udarca.Goran Samardžić (1961, Sarajevo) je predstavnik mlajše bosansko–hercegovske pisateljske generacije. Zaključil je študij primerjalne književnosti. Je avtor pesniške zbirke Lutke (1990), pesmi in proze Otkazano zbog kiše (1995), Između dve pisama (1996), zbirke zgodb Sikomora (1997), ki je bila razglašena za knjigo leta v BiH ter romana Gozdni duh (2004), ki je bila po mnenju Društva pisateljev BiH razglašen za najboljšo knjigo leta 2004. S svojimi knjigami je bil v ožjem izboru za vse pomembnejše nagrade v regiji.Iz spremne besedeKo beremo knjigo Dekle na cesti, se zdi, kot bi dogodivščine iz svojega življenja pripovedoval iskren in dobrodušen prijatelj, ki pozorno opazuje svet in sebe v njem – iz vseh lepih in manj lepih perspektiv – in včasih se zdi, kot bi ugriznili v sladko-trpek sadež, iz katerega se sočno pocedi po bradi. Morda o vsebini Dekleta na cesti in avtorju tega izbora kratkih zgodb največ pove misel: Z dobrim človekom je čarobno sedeti in počasi piti; se učiti uživanja. Slaviti obstajanje brez določenega razloga /.../Barica Smole

Mladeniča policisti obravnavajo zaradi dveh kaznivih dejanj, grožnje in poškodovanja tuje stvari. Kako vplivajo reklame ob cesti na udeležence v prometu. Tako kot ima promet svoje predpise, jih zahteva tudi zunanje oglaševanje.

Le nekaj korakov pred kočo ob cesti naletimo na glavni mejni kamen nekdanje Rapalske meje (Mejnik 38). Dekle je obupano, saj mora v treh dneh zbrati denar za najemnino, drugače bo s svojim otrokom pristalo na cesti. Up nove priložnosti se boleče razblini.

POVEZANE KNJIGE