Podoba mesta

Podoba mesta - Kevin Lynch | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Kevin Lynch
DIMENZIJA
8,89 MB
IME DATOTEKE
Podoba mesta.pdf
ISBN
8562032546242

OPIS

Kevin Lynch (1918 Chicago Illinois–1984 Martha`s Vineyard, Massachusetts) je bil ameriški urbanistični načrtovalec in avtor. Imel je odlično izobrazbo: Yale. Taliesin pod Frankom Lloydom Wrightom, Rensselaerov Politehnični inštitut in končno M. I. T., kjer je postal 1948. leta predavatelj in leto za tem asistent, 1955. docent in 1963. redni profesor. Hiter vzpon v zahtevnem akademskem svetu gre pripisati njegovemu uspešnemu raziskovalnemu delu, ki je utelešeno v knjigi Podoba mesta (The Image of the City).Iz spremne besedeBistvo Lyncheve podobe mesta je osrednja metodološka novost, ki v urbanistično analitiko vnaša vizualno čutno zaznavanje (percepcijo) mestne podobe kot korak k njenem dojemanju in uživanju. S terenskimi raziskavami so bile njegove metode in tehnike naravnane na t. i. mentalne karte kot eno od možnosti vzpostavljanja čitljivosti mestne podobe in jasnosti diskurza o njej. Smisel raziskovalnega podviga je bil v tem, da so mentalne karte risali anketirani laiki, seveda s pomočjo vnaprej izbranega sistema notacije oz. dogovora o izboru relevantnih strukturnih prvin mestne podobe. S tem je Lynch že pred pol stoletja »detroniziral« funkcionalistični in idealistični urbanizem, podobno kot ga je detronizirala socialna in kulturna aktivistka Jane Jacobs, le nekaj let prej in v imenu `anonimnih` uporabnikov mesta.Vladimir Braco Mušič

Publikacija je bila natisnjena v 30.000 izvodih, ki so ... Drugačna podoba mesta Ljubljana bo med 11. majem in 16.

Stave na konjske dirke so naši predniki igrali že dolgo preden so bile same stavnice ustanovljene kot ustanove. Gre za prvi uradni šport, na katerega se je lahko igralo stave.

POVEZANE KNJIGE