Stavbenik Josip Slavec

Stavbenik Josip Slavec - Jože Žontar, Majda Žontar | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jože Žontar, Majda Žontar
DIMENZIJA
11,8 MB
IME DATOTEKE
Stavbenik Josip Slavec.pdf
ISBN
3029011749728

OPIS

Slovenski stavbenik Josip Slavec (1901–1978) je s svojo zavzetostjo, skrbnostjo, pridnostjo in znanjem ustanovil eno takrat največjih gradbenih podjetij v Sloveniji, ki je že v dvajsetih in tridesetih letih gradilo mostove (Med prvimi Slavčevimi večjimi deli je bila preusmeritev Zidanega mostu, ki je povezal Ljubljano in Zagreb) in zahtevne avtomobilske ceste na Slovenskem. To je še toliko bolj pomembno, ker so bila okoli leta 1920 vsa večja gradbena podjetja nemška. Ob koncu prve svetovne vojne so se z ustanovitvijo Kraljevine SHS razmere spremenile na bolje: začela so nastajati domača podjetja, dobili smo popolnoma slovensko upravo in šole ... Tako so slovenska podjetja v ponos meščanov, ki so si prizadevali za industrializacijo, cvetela tja v trideseta in štirideseta leta do nemškega vdora. Pomemben dejavnik pri uspehih podjetij je bila samozavest podjetnikov, da so se lahko postavili ob stran tujim podjetjem. Poleg tega so slovenski podjetniki stopali v posel premišljeno, strogo načrtovano, z odločnim namenom neprestanega posodabljanja, zavedajoč se hude gospodarske konkurence ... In Josip Slavec je bil v tem vsekakor izkušen, Slavčeva družina pa je bila tudi dober zgled, kako se je podjetništvo včasih prenašalo iz roda v rod (sin Saša, vnuk Aleš). Knjiga prepričljivo opiše, kako je Josip Slavec zmogel pripeljati svoje podjetje do zavidljive ravni, ko je bilo zmožno graditi najbolj zahtevne projekte. Odlikovala sta ga izjemna notranja energija in neomahljiva želja, da doseže zastavljeni cilj. Jasno se je zavedal in s svojim delom takrat tudi dokazal, da sposobnosti slovenskih podjetnikov niso nič manjše od sposobnosti tujiih.

Je tudi ... Če je bila prva monografija posvečena gorenjskemu podjetniku Josipu Slavcu Stavbenik Josip Slavec: ob stoletnici rojstva, izpod peresa zgodovinarjev Jožeta in Majde Žontar, ki je pri založbi Nove revije izšla leta 2001, dobrodošel prispevek k razmeroma slabo raziskani zgodovini slovenskega podjetništva, temelječ na biografski naraciji, se deset let pozneje izšla druga monografija ... Tu naj omenimo le monografije: Stavbenik Josip Slavec ob stoti obletnici rojstva (2001; skupaj z Majdo Žontar), Arhivska veda v 20. stoletju (2003), Kaznovana podjetnost, kranjski trgovec in industrialec Franjo Sire (2005).

... Be the first to review "STAVBENIK JOSIP SLAVEC - Majda in Jože Žontar" Prekliči odgovor. Morate biti prijavljeni kako bi objavili prispevek.

POVEZANE KNJIGE