Pokrajina vrtnic

Pokrajina vrtnic - Lidija Gačnik Gombač | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Lidija Gačnik Gombač
DIMENZIJA
10,9 MB
IME DATOTEKE
Pokrajina vrtnic.pdf
ISBN
4908282704904

OPIS

Petdeset enostranskih besedil, naslovljenih in razvrščenih v deset ciklov ne sestavlja zgodbe v običajnem pomenu, čeprav lahko sestavimo tudi to (oziroma več zgodb). A ta pripoved ni zgrajena linearno, tako kot običajna (realistična) prozna besedila, ampak mrežno, večdimenzionalno, hologramsko, na kratko: pesniško. Lahko bi rekli: besedilo dojamemo, preden ga razumemo, tako kot doživljamo sanje ali moderno poezijo. Zgolj razumska logika oz. »zdravi razum« sta vse premalo subtilni in zmogljivi orodji, da bi se pri branju tega čudežnega in filigranskega besedila lahko oprli nanju. Lahko pa si pomagamo s sanjsko ali mitološko logiko, tako, ki se dotika simbolov, ne besed v vsakdanji, običajni rabi. Zato je težko adekvatno govoriti o tem besedilu v analitičnem jeziku. Prisiljena sem poenostavljati, pa vendar: ta pesniški roman, roman v pesniških podobah, berem kot zgodbo o rojstvu. Jezik je »uporabljen« na poseben način – občutek imamo, da se pomen posamezne besede sestavlja postopoma skozi roman, s tem pa tudi dogajanje (tj. pripoved), tako da se moramo večkrat vračati in spet in spet prebrati že prebrano, tokrat v novi luči, preskakovati, navzkrižno povezovati … kombinirati, kot bi reševali uganko, enigmo. Vendar nas vse to ne pripelje do dokončnega (in zato mrtvega!) odgovora, enigma ostane skrita, tako kot mora biti, da besedilo pulzira, da je živo.

Običajno so to sorte z manjšimi cvetovi, cvetijo pa večkrat v sezoni. ii pokrajina vrtnic l. gaČnik gombaČ zaloŽba litera 2011 poŠtnino plaČa kupec, moŽna je menjava za druge knjige, Pokrajina vrtnic: Lidija Gačnik, pesnica in tudi ustvarjalka za otroke, nas v svoji tretji zbirki kratke proze za odrasle popelje v sanjski svet, pokrajino, ki jo riše podzavest z orodji, katerim v zavestnem stanju ni dopuščeno delovati.

V mestu Kazanlik, ki je tudi največji center v Dolini vrtnic, je obiskovalcem na voljo muzej industrije rožnega olja, ves čas pa je v zraku vonjati čaroben vonj rožnatih cvetov. V splošnem se je potrebno izogibati sajenju vrtnic na izpostavljenih legah, saj v takšnih razmerah slabše uspevajo. Med skupine, ki so bolj odporne proti takšnim rastnim pogojem, sodijo predvsem prekrovne vrtnice, saj so zaradi nižje rasti manj dovzetne za lomljenje rozg kot vrtnice ostalih razredov. Raznolika skupina vrtnic, katere rastejo bolj v širino kot v višino.

POVEZANE KNJIGE