Onkraj noči

Onkraj noči - Louise Glück | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Louise Glück
DIMENZIJA
8,7 MB
IME DATOTEKE
Onkraj noči.pdf
ISBN
4428952318998

OPIS

Louise Glück (1943) je ameriška pesnica, ki jo je njen sodobnik Robert Hass označil za »eno najbolj čistih in dovršenih liričnih pesnic našega časa.« Njena intimistična pisava se odlikuje po dovršenosti in občutljivi angažiranosti za takšne teme, kot so izguba, osamljenost, odnosi, ločitev in smrt. Neposrednost njenih pesmi vedno znova pritegne bralce, da ji sledijo. Kljub paradoksom in skrivnostim človeškega bivanja, ki jih upesnjuje, je njena govorica dostopna in skoraj varljivo preprosta. Za zbirko Divja perunika je leta 1993 prejela Pulitzerjevo nagrado, med letoma 2003 in 2004 pa ji je pripadel naziv ameriškega poeta lavreata.

Novica je bila presenetljiva toliko, kolikor se švedski akademiki zadnja desetletja najprestižnejše literarno priznanje na svetu v splošnem obotavljajo ... V slovenščini so pesmi Louise Glück izšle pod naslovom Onkraj noči v prevodu Veronike Dintinijane pri založbi Mladinska knjiga. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je četrta ženska, ki je v zadnjem desetletju prejela Nobelovo nagrado za književnost, in šele 16., odkar so jo leta 1901 prvič podelili. Članki z oznako Onkraj noči.

Za več informacij glej: Rumeno gori grm forzicij, LUD Literatura, 2008 Louise Glück: Onkraj noči, Nova lirika, MK, 2011 Denise Levertov: Proti točki noč, KUD Kentaver, 2014 Ciaran O'Driscoll: Nadzorovanje življenja, KUD France Prešeren, 2013 Ursula K. Le ... Pred desetletjem je v slovenščini izšel obsežen izbor Onkraj noči, skoraj sočasno z izvirnikom pa bomo dobili prevod najnovejše, petnajste zbirke Zimski recepti iz kolektiva, kjer v manj ... Letošnja Nobelova nagrajenka Louise Glück se s pesmijo Nebeška glasba oglaša iz kar dveh zbirk, pred dnevi izdanih pri Mladinski knjigi: iz ponatisnjenega izbora Onkraj noči in iz kompilacije Nezbrani komadi.

POVEZANE KNJIGE