Matične celice in napredno zdravljenje – pojmovnik

Matične celice in napredno zdravljenje – pojmovnik - Mojca Jež, Primož Rožman | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mojca Jež, Primož Rožman
DIMENZIJA
9,42 MB
IME DATOTEKE
Matične celice in napredno zdravljenje – pojmovnik.pdf
ISBN
7614096660270

OPIS

Biologija matičnih celic je ena najhitreje razvijajočih se vej biologije. Njena spoznanja temeljijo na sodelovanju z različnimi bazičnimi in uporabnimi disciplinami, ki se razvijajo istočasno in so kot take stalno izpostavljene pogledu strokovne in laične javnosti.Ker so različne znanstvene vede razvile različno izrazoslovje in uporabljajo različne pojme za iste biološke pojave, prihaja tako pri strokovni kot tudi laični uporabi teh pojmov pogosto do napak, neskladij in celo paradoksov. Že dalj časa opažamo, da je na področju biologije matičnih celic potreben skupen jezik, ki bo hkrati tudi koristno orodje za slovensko biomedicino in bo koristil tako strokovni kot laični javnosti.

Z matičnimi celicami že zdravimo srčno popuščanje, nekatera rakava obolenja in bolezni sklepov. Matične celice so prve celice, ki jih tvori človeško telo in so predhodnice vseh celic. Imajo sposobnost, da se nenehno obnavljajo in se preobrazijo v tiste celice, ki telesu manjkajo.

Matične celice iz popkovnične krvi se uporabljajo za zdravljenje več kot 80 bolezni. Vsak dan se število možnih zdravljenj veča, zdravljenje z matičnimi celicami pa postaja posebna veja medicine. Matične celice se lahko razdelijo v različne kategorije glede na njihov izvor.

POVEZANE KNJIGE