Šumijo besede domače

Šumijo besede domače - Roman Rozina | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Roman Rozina
DIMENZIJA
12,2 MB
IME DATOTEKE
Šumijo besede domače.pdf
ISBN
9433916206706

OPIS

Besede v Rozinovi zbirki kratkih zgodb šumijo, se kot gumijaste žogice odbijajo od naslovnikov ali pa se ukrivljajo v nove pomene in napačna razumevanja.Nastopajoči se skozi zmedo sporočil, ki jih oblikujejo besede, prebijajo vsak po svoje. Pisatelj v uvodni zgodbi, postavljen v vlogo slavnostnega govornika, se po tem, ko so njegove besede že desetič zavrnjene, v tragičnem zaključku sam sooči z njimi. Tudi postarana pripovedovalka v zadnji zgodbi ugotavlja podobno – nikogar ne zanima, kar še želi povedati, in preslišano je bilo tisto, kar je že povedala; zato se odloči preseliti v svet tišine, v nemost in gluhost. Pripovedovalec druge zgodbe strastno mrcvari besede in jih zlaga v nesmiselne skupine, naslednji pa z njimi oblaga prvotno sporočilo, da bi ga hkrati zakril pred množico in jasno razprl pred osebo svojega poželenja. Publicistu iz četrte zgodbe uspeva iz kakršnihkoli že besed sestaviti ljudi in dogodke, ki imajo videz prepričljive resničnosti, šegavi dedek pa z lahkotno igrivostjo iz mnoštva besed lušči osupljajoče skrivnostna sporočila. Včasih pa besede zavladajo nastopajočim in jih kot marionete vodijo po prizorišču zgodb ...Sedem zgodb in še več pripovedovalcev. Pisana tržnica besed, tega osnovnega gradnika medčloveških odnosov, ki svoje spremljevalce kdaj pustijo na cedilu in jih drugič zapeljejo v tragičen konec. Ki se včasih razpletajo v neuresničena pričakovanja in naslednjič v vedra upanja.

Šumijo gozdovi domači, pod lip'co cvetočo sedim in gledam v polje prijazno, zopet veselo živim. Nad mano mi sončece sije, v daljavi bedijo gore, Šumijo gozdovi domači in žito rumeno zori, pri domu prijaznem pa lipa, lipa zelena diši.

Skupna tema zgodb je ukvarjanje protagonistov z besedami oziroma z (ne)razumevanjem govorjenega in sporočenega: gospa v domu ... Roman Rozina: Šumijo besede domače (2011) Prispeval Aleksandra Kocmut Sobota, 26 Marec 2011 15:34 V zbirki sedmih kratkih zgodb pred nami zašumi nabirka besed, stavkov, pomenov, podpomenov, ki jih vsrkamo na mah, tečejo pa, kot nakazujejo oznake ob naslovu vsake zgodbe, legato, grandioso … - kajti tudi besede so glasba. V Rozinovi ... Title: Roman Rozina: Šumijo besede domače (2011) - Bajta | Tri doline v eni Bajti | Koroški spletni časopis Subject: V zbirki šestih kratkih zgodb pred nami zašumi nabirka besed, stavkov, pomenov, podpomenov, ki jih vsrkamo na mah, tečejo pa, kot nakazujejo oznake ob naslovu vsake zgodbe, legato, grandioso … - kajti tudi besede so glasba. RECENZIJE BRALCEV: Šumijo besede domače.

POVEZANE KNJIGE