Izvidniki v puščavi resničnosti

Izvidniki v puščavi resničnosti - Mojca Krevel | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mojca Krevel
DIMENZIJA
12,98 MB
IME DATOTEKE
Izvidniki v puščavi resničnosti.pdf
ISBN
2185074710236

OPIS

»Najpomembnejša smernica ustvarjanja novega vala umetnikov avant-popa je vstop v mainstreamovsko kulturo v vlogi parazita in izsesavanje vse slabe krvi, ki teče med mainstreamom in marginalno kulturo,« Mark Amerika, Manifest avant-popa. Teoretski knjižni prvenec Izvidniki v puščavi resničnosti: Avant-pop med kiberpankom in postmoderno Mojce Krevel je plod večletnega raziskovanja najsodobnejših, tudi večinoma spregledanih literarnih smeri. V delu se avtorica osredotoči predvsem na literarna gibanja postmodernizma, kiberpanka in avant-popa, ki jih analizira z duhovnozgodovinskega stališča razvoja literature in jih obenem postavlja v širši socialni ter kulturni kontekst. S pomočjo poststrukturalističnega pojmovnega orodja, pri čemer se opre predvsem na Baudrillardove koncepte, opozori na izpetost postmodernistične proze, ki danes velja zaprevladujoči kanon. V nasprotju s to slepo ulico pisanja izpostavi tradicijo pojmovanja umetnosti, ki izvira v pop artu in se nadaljuje s kiberpankom ter vodi do literarnega gibanja avant-pop. Z upoštevanjem narave naše postmoderne dobe in njene utemeljitve v medijski posredovanosti ter simulakrih tretjega reda, je avant-pop mejno avantgardno gibanje, argumentira avtorica, ki ga kot prvega lahko umestimo v postmoderno literaturo. Avant-pop je prvo gibanje, ki poskuša manifestno prelomiti z binarizmi, kot so navidezno/resnično, visoko/nizko, marginalno/elitno, klasično/sodobno, da bi presegel novoveško kartezijansko paradigmo in odprl novo poglavje v literaturi. Delo je napisano jasno in poljudno ter je namenjeno širokemu krogu bralk in bralcev, kot tudi poznavalcem primerjale književnosti, družboslovja in humanistike. Vabi k branju vse tiste, ki si želijo bolj poglobljenega vpogleda v eno izmed zadnjih velikih literarnih smeri, pri čemer knjigo zaokroži Manifest avant-popa Marka Amerike. Mojca Krevel je anglistka, ki je doktorirala iz literarnih ved na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer predava anglo-ameriško književnost. V svojem znanstvenem delu se ukvarja s kulturnimi študijami, novimi medijskimi tehnologijami in elektronsko književnostjo. Poleg številnih teoretskih člankov in prevodov literarnih del je izdala tudi elektronsko knjigo Kiberpank v literaturi (2001).

uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Kdaj. Prijavo za vpis podatkov fizične osebe v davčni register (obrazec DR-02) mora fizična oseba predložiti v 8 dneh po nastanku spremembe podatkov, ki jih vsebuje davčni register in jih finančni urad ne pridobi po uradni dolžnosti (npr.

PS659.2 .K74 2010 « Previous. Next » ... She is the author of books Kiberpank v literaturi and Izvidniki v puščavi resničnosti, co-author of teaching anthology Miracles of Rare Device: English Verse from the Elizabethans to the Moderns and the editor of collection Becoming World: Probing Hybridity in Postmodern American Fiction.

POVEZANE KNJIGE