Zbrane drame

Zbrane drame - Sarah Kane | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sarah Kane
DIMENZIJA
11,53 MB
IME DATOTEKE
Zbrane drame.pdf
ISBN
8191795394016

OPIS

Razvpita izzivalnost besedil je rušila ustaljene forme in iskala novo obliko, skozi katero bi bilo mogoče izpovedati izgubo sebe, fizično nasilje nad lastnim in tujim telesom, brezupnost depresije in življenjski nesmisel, ljubezenski obup ter predvsem nasilnost ljubezni, ki jemlje jazu smisel in celovitost. Tematika njenih iger sega od poželenja, trpljenja, mučenja do odrešilne ljubezni in smrti. Odlikuje jih močna poetičnost, skop jezik in raziskovanje gledališke forme.Sarah Kane (1971–1999) je pozornost javnosti zbudila že s prvo dramo, Razdejani (Blasted), ki je ob premieri leta 1995 izzvala zgražanje in obsodbe. Leto zatem je krstno izvedbo doživela Fedrina ljubezen, v naslednjem letu prikaže televizija njen kratki film Skin. Sledile so drame Razmadežna (Cleansed), Skomine (Crave) in, že po avtoričinem samomoru februarja 1999, Psihoza 4.48. Vse njene drame so bile igrane tudi na slovenskih odrih.

Drugi del Federico Garcia Lorca: Dom Bernarde Albe Sławomir Mrožek: Tango Joe Orton: Plen Goran Stefanovski: Bakanalije Sarah Kane: Razdejani Spremna besedila so napisali Renate Benson, Igor Lampret, Darja Dominikuš, Maurice Charney, Despina Angelovska in Blaž Lukan. Knjiga je razdeljena na dva dela; v prvem so zbrane drame, ki jih povezuje prehodnost v različnih (literarnoideoloških) pogledih: iz intimizma v modernizem, iz modernizma v (proto)postmodernizem; iz psihologije v absurd ipd.; drame v drugem delu pa so deloma ali že povsem prestopile v polje postdramskega. su=francoska dramatika SIKZAL Virtualna knjižnica COBISS+. Na enem mestu dostop do informacij v knjižnicah.

... Zbrane v dvorani so podatki prijetno presenetili. Poleg najbolj znanih osebnosti iz orehovške preteklosti, kamor sodita tudi zadnji grajski družini Rossetti in Dolenc, je Drame ob pomoči domačinov in dostopnih virov naredi tudi sezname duhovnikov, učiteljev in drugih delavcev, ki so prišli od drugod.

POVEZANE KNJIGE