Pankrtka iz Karoline

Pankrtka iz Karoline - Dorothy Allison | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dorothy Allison
DIMENZIJA
8,17 MB
IME DATOTEKE
Pankrtka iz Karoline.pdf
ISBN
2686313658627

OPIS

Ameriška pisateljica Dorothy Allison (1949) se je v uvodu h kratkoprozni zbirki Trash (1998) opisala kot "škilasta lezbijka iz delavskega razreda, odvisna od nasilja, jezika in upanja, ki se je odločila za življenje". Da je bilo soočanje z demoni in s krivicami iz preteklosti še kako pomembno tudi za njeno pisateljsko pot, priča odmevni roman Pankrtka iz Karoline (1992), avtobiografsko obarvana zgodba o osemletni deklici Bone, nezakonski hčeri štirinajstletne matere, ki odrašča v revni družini Boatwright iz ameriške bele sodrge v Južni Karolini v zgodnjih petdesetih letih. Če moški v tej družini radi popivajo, se pretepajo in streljajo, pa se ženske poročajo mlade, pogosto rojevajo in se prehitro starajo. Po materini drugi poroki Bone postane žrtev očimovega telesnega nasilja in spolne zlorabe, s čimer se dolga leta spoprijema sama, tudi tako, da sanjari o petju gospela in božji odrešitvi, prebira knjige in si izmišljuje grozljive zgodbe. Ob pomoči tet in stricev se pri trinajstih letih končno reši večletne more, a zaradi razbitja tabuja spolne zlorabe tudi veliko izgubi. Po romanu je leta 1996 nastal uspešen film v režiji Anjelice Huston.Dorothy Allison, ki je antropologinja in učiteljica kreativnega pisanja, je večkratna dobitnica Lambda Literary Award, najpomembnejše ameriške lezbične in gejevske literarne nagrade, njen roman pa je bil nominiran tudi za National Book Award. Nase je opozorila že s prvo pesniško zbirko The Women Who Hate Me (1983), izdala je še odmevno esejistično zbirko Talking About Sex, Class & Literature (1994), spominsko prozo Two or Three Things I Know For Sure (1995) in roman Cavedweller (1998).

Po filmu predstavitev knjige Pankrtka iz Karoline (prevod Suzana Tratnik, Založba ŠKUC Lambda)! 22:00 - Mišima: Obred ljubezni in smrti (Yukoku) drama, Japonska, 1965, 30′, dvd, angl. pod.

Po filmu predstavitev knjige Pankrtka iz Karoline (prevod Suzana Tratnik, Založba ŠKUC Lambda)! 22:00 - Mišima: Obred ljubezni in smrti (Yukoku) drama, Japonska, 1965, 30′, dvd, angl. pod.

POVEZANE KNJIGE