Mož, ki je jahal tigra

Mož, ki je jahal tigra - Sebastijan Pregelj | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sebastijan Pregelj
DIMENZIJA
12,7 MB
IME DATOTEKE
Mož, ki je jahal tigra.pdf
ISBN
6217683226051

OPIS

Mož, ki je jahal tigra ima precej značilnosti, ki jih imata tudi prejšnja romana Sebastjana Preglja Leta milosti in Na terasi babilonskega stolpa. Spet gre za težko opredeljiv žanrski hibrid, ki preigrava številne pripovedne registre (od (psevdo)dokumentarističnega do povsem fantazijskega), spet se tik pod površino sivega vsakdana, tam, kjer bi ga najmanj pričakovali, skriva osupljivi »drugi« svet angelov, svetnikov in drugih nenavadnih bitij, glavni junaki se ponovno znajdejo pod drobnogledom tajnih služb, ne manjka pa niti ljubezenska zgodba. Za razliko od prvih dveh Pregljevih romanov, kjer je igrala osrednjo vlogo, pa dogajanje v tretjem niti od daleč ne oplazi Ljubljane, temveč je v celoti postavljeno v Rusijo (če za rusko ozemlje štejemo tudi vesoljsko postajo MKS Zarja tristo petinosemdeset tisoč metrov nad Zemljo). Prvoosebni pripovedovalec Artiom Kačikijan je sicer vzoren državljan, tako vzoren, da je njegova kartoteka brezmadežna celo v ostrih očeh ruskih varnostnoobveščevalnih služb. Postane kozmonavt, ponos ruskega naroda. Nastanijo ga na vesoljski postaji, kjer naj bi opravljal pomembne poskuse in o izsledkih vestno poročal na Zemljo, a zvezo z domačim planetom naenkrat izgubi. Je prišlo do tehničnih težav? So se odgovorni spodaj odločili, da vesoljske postaje in Artioma na njej enostavno ne potrebujejo več? Tega v romanu ne izvemo. Artioma ogrne samota, »velika kot vesolje«.Z romanom Mož, ki je jahal tigra je Sebastijan Pregelj ponovno dokazal moč svoje osupljive domišljije. Roman sicer kar brbota od številnih likov in zgodb, a se ti na koncu učinkovito povežejo v literarno celoto, ki s svojo estetsko močjo jemlje sapo in bralcu nudi tisti posebni, težko opredeljivi užitek, značilen le za dobro literaturo … Občutek, da nas je oplazila neskončnost.

Mož, ki je jahal tigra ima precej značilnosti, ki jih imata tudi prejšnja romana Sebastjana Preglja Leta milosti in Na terasi babilonskega stolpa.Spet gre za težko opredeljiv žanrski hibrid, ki preigrava številne pripovedne registre (od (psevdo)dokumentarističnega do povsem fantazijskega), spet se tik pod površino sivega vsakdana, tam, kjer bi ga najmanj pričakovali, skriva ... Mož, ki je jahal tigra ima precej značilnosti, ki jih imata tudi prejšnja romana Sebastjana Preglja Leta milosti in Na terasi babilonskega stolpa. Spet gre za težko opredeljiv žanrski hibrid, ki preigrava številne pripovedne registre (od (psevdo)dokumentarističnega do povsem fantazijskega), spet se tik pod površino sivega vsakdana, tam ... Mož, ki je jahal tigra.

Prvi roman Leta milosti (2004) in drugi Na terasi babilonskega stolpa (2008) sta s transžanrskostjo precej zbegala strokovne razvrščevalce literarnih del ... Sebastijan Pregelj: Mož, ki je jahal tigra. Študentska založba, Ljubljana 2010, Knjižna zbirka Beletrina, 220 str., 25 € A če je doslej tako njegova proza za otroke kot odrasle pogosto posegala v zgodovino (serija Zgodbe s konca kamene dobe, roman Leta milosti) ali celo fantastiko (romani Mož, ki je jahal tigra; Kronika pozabljanja; Vdih, izdih …), je tokratni roman hommage njegovemu otroštvu, po detajlih kronotopa pa včasih celo blizu avtobiografski pisavi. A če je doslej tako njegova proza za otroke kot odrasle pogosto posegala v zgodovino (serija Zgodbe s konca kamene dobe, roman Leta milosti) ali celo fantastiko (romani Mož, ki je jahal tigra; Kronika pozabljanja; Vdih, izdih …), je tokratni roman hommage njegovemu otroštvu, po detajlih kronotopa pa včasih celo blizu avtobiografski pisavi. Že četrtič je med finalisti za kresnika Sebastijan Pregelj, ki je na Rožniku na razglasitev čakal že leta 2005 z romanom Leta milosti, leta 2009 z romanom Na terasi babilonskega stolpa in leta 2011 z romanom Mož, ki je jahal tigra.

POVEZANE KNJIGE