Planet slumov

Planet slumov - Mike Davis | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mike Davis
DIMENZIJA
10,23 MB
IME DATOTEKE
Planet slumov.pdf
ISBN
8544168216981

OPIS

Prebivalstvo slumov se po podatkih UN-HABITAT vsako leto poveča za 25 milijonov. Okoli velemest, na kateri so zrastli prvi slumi, ni več zemlje: zasedle so jo »posebne ekonomske cone« in drugi lukrativni projekti globalnega kapitalizma. Zato množice, ki za zaslužkom drejo v mesta, živijo v okoliščinah, ki jim Davis pravi »margina znotraj margine«. Ta velikanska vojska urbanih revnih je odrezana od svojega skupnostnega zaledja, ki je delovalo po principih solidarnosti, in hkrati od kulturnega in političnega življenja tradicionalnega mesta. Avtor se sprašuje, kaj se bo zgodilo, ko bo ta neformalni urbanizem pljusnil čez rob. Ali so slumi samo vulkani, ki čakajo, da bodo izbruhnili, ali pa se bodo revni spopadli med seboj za neformalne »drobtine« preživetja in se zatekli k samouničujočemu nasilju kot k najvišji stopnji »urbane involucije«? Davisa pa seveda zanima tudi, kako se na urbane revne odzivajo države (zlasti ZDA s svojo »mednarodno« politiko): in njegov sklep je, da se tukaj dogaja pravi »spopad civilizacij«, ne pa tam, kamor ga je postavil Huntington. In če si imperij izmišlja orwellovske tehnologije represije (Negri), pa imajo tisti, ki jih je izvrgel, na svoji strani bogove kaosa. Mike Davis je urbani sociolog, zgodovinar, politični aktivist, urednik New Left Review in avtor številnih knjig.

Kupujte ceneje in iz domačega naslonjača. Mike Davis - oglejte si vse knjige na Emka.si, Planet slumov, Old Gods, New Enigmas - Marx's Lost Theory, Prisoners of the American Dream - Politics and ... Jedan od vodećih društvenih teoretičara današnjice, Mike Davis, slika grandioznu fresku svakidašnjice neoliberalnog kapitalizma. Ova se nezaobilazna studija bavi gorućim pitanjima suvremenog društva i civilizacije: prije svega porijeklom, uzrocima i konzekvencama sve dubljeg siromaštva u koje tone sve veći i veći dio zemljine populacije. »Kozmopolitstvo in geografije svobode« ter »Planet slumov« Knjižnica tete Rose Knjižnica tete Rose te vabi na skupno branje ob obeležitvi dogodka "Noč knjige", ki bo potekalo v petek, 21.

- Mike Davis in pravica do mesta / Ičo Vidmar: str. 285-316.

POVEZANE KNJIGE