Pregibi in pasti

Pregibi in pasti - Durs Grünbein | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Durs Grünbein
DIMENZIJA
4,60 MB
IME DATOTEKE
Pregibi in pasti.pdf
ISBN
6603365427463

OPIS

Ostra, a hkrati zelo melodiozna dikcija, križana z ironično distanco in enciklopedično posmehljivostjo, virtuozno obvladovanje klasičnih pesniških form in flanerstvo po človeški zgodovini so od 1988, ko je kot komet stopil na nemško pesniško prizorišče, Grünbeinov prepoznavni znak. S to poezijo je nastopil trenutek, ko je nemška književnost lahko previdno odložila krivdna oblačila, ki jih je nosila petdeset let, stopila na stran in pogledala na zgodovino dvajsetega stoletja z distanco.Grünbeinovo pesniško zapeljevanje se dogaja zmeraj z avtokritičnim, že kar samoposmehljivim zavedanjem, da je pesem le včasih enklava progresivnega duha. Da ji njena pesemska narava sama po sebi ne zagotavlja nobene izbrane pozicije. In da je njeno edino orožje proti pastem okostenelosti distanca, avtoironija, okretnost v pomenskih pregibih, informiranost, neprizivna diagnostika, predvsem pa mentalna prožnost in budnost, ki ga zagotavlja intenzivni dialog s pesniško in filozofsko tradicijo. Grünbein poezijo razume kot posebno, sebi lastno obliko mišljenja in govora. To ilustrirajo že sami naslovi in podnaslovi nekaterih njegovih esejističnih knjig: Galilej premerja Dantejev pekel in obvisi na problemu merskih enot, Antične dispozicije ali Descartes v Nemčiji. Zato ne čudi, če je poleg vivisekcije sedanjosti Grübeinova pozornost usmerjena nenehno tudi nazaj v zgodovino, še posebej v stari Rim. Sam kot prevajalec Ajshila in Seneke vleče številne vzporednice med danes in časom moralne dekadence rimskega imperija, ki pred bralcem vedno znova zasije kot metafora za današnjo zahodno družbo.

Description: Durs Grünbein's poetry collection Falten und Fallen translated into Slovenian by Urška P. Černe and Aleš Šteger as Pregibi in pasti.Published by Študentska založba Publishing House in 2009. PREGIBI IN PASTI - Izbrane pesmi Durs Grünbein, Nemško in slovensko.

2016 Ko Un: Pišem v zrak, Beletrina, Ljubljana. Tokrat je na spletu delil video posnetek, v katerem je predstavil najbolj preprosto past za miši. Vse kar potrebujemo je le večja plastična posoda ter arašidovo olje.

POVEZANE KNJIGE