Zgodovina slovenskega planinstva

Zgodovina slovenskega planinstva - Tone Strojin | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tone Strojin
DIMENZIJA
6,58 MB
IME DATOTEKE
Zgodovina slovenskega planinstva.pdf
ISBN
9655952484078

OPIS

Vsak izid integralne zgodovine posamezne dejavnosti ali kakega drugega dela slovenske družbe je prvovrsten dogodek že sam po sebi, izid zgodovine našega planinstva, ki ima med aktivnimi Slovenci posebno vlogo, pa še toliko bolj. Njen avtor dr. Tone Strojin je ugleden slovenski planinski publicist, ki je material in dokumentacijo za knjigo zbiral dolga leta. V delu na obsežen in zaokrožen način opisuje 110 let (1893–2003) razvoja planinske organizacije ter zgodovine našega obiskovanja domačih in tujih gora. A njegova zgodovinska pot se vije še od prej, v Bohinju začne že v šestnajstem stoletju, ko je fužine v Bohinjski Bistrici zgradil neki Maulner, nadaljuje zgodbo z osvajalci julijskih očakov, ki jih je pot proti vrhovom zanesla tako zaradi iskanja redkih korenik kot tudi zakladov, natančneje zlata. Planinstvo se je v drugi polovici osemnajstega stoletja razširilo tudi v strokovno dejavnost, torej raziskovanje alpskega sveta iz znanstvenih – geoloških in bioloških – namenov, ki je s pojavom karizmatičnih posameznikov v drugi polovici devetnajstega stoletja pripeljala do zlate gobe gorništva. Po prvi in še posebno po drugi svetovni vojni je bilo treba začeti znova. Ta čas predstavlja tudi ločnico med meščanskim in množičnim planinstvom, ki so mu bile temelj planinske koče in markacije, kar je po osamosvojitvi Slovenije mutiralo v obdobje liberalnega pojmovanja planinstva, ki traja še danes. Referenčno delo za vsakega resnega planinca.

Veliko razstav na temo planinstva je bilo tudi po letu 1950, ko se je po drugi svetovni vojni spet okrepila dejavnost planinskih društev in Planinske zveze. KRATEK PREGLED ZGODOVINE SLOVENSKEGA PLANINSTVA NA KOROŠKEM . Leta 1900 je bila na pobudo Alojzija Knafelca ustanovljena Ziljska podružnica, zibelka slovenskega planinstva na Koroškem, s sedežem na Ziljski Bistrici.

Urban Golob (1970) je magister socioloških znanosti s področja alpinizma in medijev. Je znan slovenski alpinist, član AO Ljubljana - Matica ... Po koncu prve svetovne vojne delovanje slovenske planinske organizacije (SPD) ni ustrezalo vsem članom.

POVEZANE KNJIGE