Černobilska molitev

Černobilska molitev - Svetlana Aleksijevič | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Svetlana Aleksijevič
DIMENZIJA
10,48 MB
IME DATOTEKE
Černobilska molitev.pdf
ISBN
4089743371396

OPIS

26. aprila 1986 ob enih, 23 minut in 58 sekund je niz eksplozij porušil četrti blok jedrske elektrarne v Černobilu. V nekaj dnevih je postalo jasno, da posledice černobilske nesreče ne bodo omejene samo na Ukrajino in bližnjo Belorusijo, saj so povišano radioaktivno sevanje kmalu zaznali po vsem svetu. Černobil je tako postal sinonim za največjo tehnološko katastrofo 20. stoletja.Knjiga Černobilska molitev je posvečena jedrski nesreči, vendar je ta dogodek zanjo le izhodišče – po avtoričinih besedah to ni knjiga o Černobilu, temveč o svetu po Černobilu. Beremo jo lahko kot molitev posebne vrste, ki se posveča spominu na žrtve in preživele na samosvoj način, z neizprosnim in nazornim prikazom grozljivih posledic nesreče. Namesto objektivnega opisovanja so nanizane osebne pripovedi, osebne zgodbe ljudi, ki so vse to res doživeli in zdaj pripovedujejo, vsak na svoj način. Vsak pripovedovalec je priča černobilske katastrofe oziroma tega, kar ji je sledilo, zato je knjiga še pretresljivejša. Kljub vsej tragičnosti pa je v nekaterih zgodbah tudi kanček humorja, črnega humorja. Kratke anekdote in šale s černobilsko tematiko ne samo popestrijo knjigo in pokažejo nekoliko vedrejšo plat življenja, ampak poudarjajo tudi misel, ki jo je mogoče čutiti v ozadju – da življenje vendarle teče dalje.

Takoj je pomislil na svojo ženo in na to, da bi jo moral poklicati in ji povedati, naj živila zavije v polivinilaste ... Чернобыльская молитва (Černobilska molitev, 1997), prevedeno v slovenščino Avtorica je v desetih letih zapisala izpovedi več kot 500 pričevalcev o jedrski katastrofi v Černobilu. Время секонд хэнд (Čas 'second handa', 2013) O "sovjetskem človeku". Bralec se počuti, kot da skupaj s pripovedovalci sedi za dolgo mizo in, tako kot Svetlana, posluša najbolj strašna in iskrena pričevanja, recimo tistih, ki so čisto od blizu doživeli jedrsko nesrečo v Černobilu (Černobilska molitev), ali sovjetske vojake, ki so videli pekel, ko so se borili v Afganistanu (Fantje v cinkovih krstah). Vsa ta groza, podobe, občutki, zgodbe življenja in smrti ljudi in narave po černobilski katastrofi so najbolje popisani v knjigi Černobilska molitev, kronika prihodnosti beloruske pisateljice Svetlane Aleksijevič.Knjigo pričevanj je pisateljica naredila iz pogovorov, ki jih je posnela leta 1996 v Ukrajini in Belorusiji. Mozaik izpovedi, vtisov, spominov in pričevanj žensk je v necenzurirani obliki prvič izšel šele v času perestrojke, leta 1985, in predstavlja prvi del dokumentarno-umetniškega cikla »Glasovi utopije«, v katerega se uvršča tudi v slovenščino že prevedena Černobilska molitev. Černobilska molitev s podnaslovom Kronika prihodnosti za izhodišče vzame jedrsko nesrečo - a po avtoričinih besedah to ni knjiga o Černobilu, temveč o svetu po Černobilu, kot so zapisali pri založbi Modrijan.

Beloruska pisateljica je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za književnost. Letos mineva trideset let od černobilske katastrofe, avtorica pravi "najpomembnejšega dogodka v dvajsetem stoletju, ne ... V knjigi Černobilska molitev Svetlane Aleksijevič nekdanji vodja laboratorija na Inštitutu za jedrsko energijo Akademije znanosti Belorusije, Valentin Aleksejevič Borisevič, pripoveduje o trenutku, ko je izvedel za nesrečo na reaktorju černobilske jedrske elektrarne.

POVEZANE KNJIGE