Celo življenje

Celo življenje - Boris Pilnjak | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Boris Pilnjak
DIMENZIJA
6,79 MB
IME DATOTEKE
Celo življenje.pdf
ISBN
8585242144327

OPIS

“Ladijska okenca so zlovešče zrla, zverina s tremi očmi se je premikala v lomu sončnih žarkov. Ladijska rebra so bila zasuta s kamni. – To je on, Črni princ, človeška legenda o zlatu! – Riba je priplavala iz mrtvega ladijskega okenca. Moje srce je zalila kri, ušesa so mi skoraj počila: pozabil sem spustiti nadihan zrak. Odprl sem ventil: noge, srce in glava so se v nemoči povesili. – To je on, Črni princ, legenda in strašen propad, morsko dno in smrt! – Zgoraj so spraševali, signalizirali, ali je vse v redu. Obžaloval sem, da nimam signala za \\'neverjetno!\\'.”Ruskemu pisatelju Borisu Pilnjaku (1894), ki ga slovenski bralci morebiti poznajo po romanu Golo leto, usoda ni bila naklonjena – leta 1938 je bil zaradi nasprotovanja komunistični partiji obtožen protivladnega terorizma in vohunstva za Japonsko ter usmrčen. V Celem življenju se nam predstavlja s šestnajstimi kratkimi povestmi, iz katerih pogosto vejeta melanholija in tesnobnost, ki sta globoko zasidrani v njegovih junakih. Ti si pogosto zastavljajo vprašanja tako o smislu življenja kot o smrti, ki skoraj vedno ždi nekje na robu njihove zavesti. V Pilnjakovih povestih ni poudarka na akciji, temveč predvsem na človekovih občutjih in vzdušju, ki ga (mestoma v zelo skopem slogu) po-ustvarja z izjemno preciznimi opisi, v osrčju katerih se pogosto znajde narava v vseh letnih časih in odtenkih. Pisatelj je imel svoje kratkoprozno snovanje povsem upravičeno za svoj lirični vrhunec.

Končal jo je na izjemnem četrtem mestu in tako postavil nov mejnik. Za TV Slovenija pa je kmalu po prihodu na cilj, še med prenosom zadnje etape povedal: "Izpolnil sem velik cilj sezone in lahko sproščeno gledam v nadaljevanje sezone." Prav neverjetno je, kako odličen je bil v zadnjem tednu, ko je napadal najboljše ... Zmanjkuje jim motivacije za učenje in kar je še bolj skrb zbujajoče - tudi za življenje.

Ključne besede: Romunija Amerika prevara deklica prodaja življenje žalostno. Izvedela, da se je biološki starši niso ... Začenja se celovita kampanja o pridobivanju znanj in spretnosti skozi celo življenje.

POVEZANE KNJIGE