Praznina

Praznina - Carmen Laforet | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Carmen Laforet
DIMENZIJA
6,24 MB
IME DATOTEKE
Praznina.pdf
ISBN
9868701500912

OPIS

Andrea, mlado špansko dekle brez staršev, pride v Barcelono k svojim sorodnikom po materini strani, da bi pri njih stanovala, ko bo obiskovala fakulteto. Hrepenečo osemnajstletnico, polno pričakovanj in željno utripa velemesta, pa na Ulici Aribau namesto barvitega joie de vivre pričaka zadušljiva atmosfera temačnega stanovanja, v katerem kar mrgoli nenavadnih oseb z bizarnimi nagnjenji, duševnimi motnjami, demoničnimi obrazi in nenavadnimi medsebojnimi povezavami. Vanje se mimogrede zaprede tudi Andrea, ki skozi adolescentno iskanje identitete išče odgovore na temeljna eksistencialna vprašanja.Praznina je eno najpomembnejših del povojne španske literature, za katero je pisateljica dobila nagrado nadal, eno najpomembnejših španskih literarnih nagradOstra in neprizanesljiva kritika nemoralne in nizkotne španske družbe po koncu državljanske vojne.Roman je prvič izšel leta 1944, od takrat je bil velikokrat ponatisnjen in preveden v številne jezike.CARMEN LAFORET (1921–2004) je bila ena najpomembnejših in najbolj prepoznavnih španskih pisateljic, ki je po državljanski vojni s svojimi kontroverznimi, v eksistencialistični fi lozofi ji oplajajočimi se romani znova obudila špansko književnost. Pisala je kratke zgodbe, romane in drame, slavna pa postala že s svojim prvencem Praznina.

Čeprav čustveno praznino zapolnijo zgolj topli odnosi. Praznina v življenju je lahko za nekoga močna izguba, bodisi smrt drage osebe, lahko je to ločitev od partnerja, starši odraslih otrok se soočajo s sindromom praznega gnezda, ko otroci »odletijo« v njihove odrasle izzive in staršev ne potrebujejo več toliko, praznino lahko občutijo tudi tisti, ki so se upokojili ali izgubili službo. »Roman Praznina je kronika Renate Zorec, osrednjega literarnega lika teksta, je izpoved razgibane, lahko bi rekli tragične usode tridesetletnice: zamudnice v poklicu, študiju medicine, ločenke, neuspešne v ljubezni. Razočaranja, nenehni konflikti z družbo in posamezniki ji začenjajo piliti značaj, uporniškost, buditi voljo in rušiti ... Praznina je eno najpomembnejših del povojne španske literature, za katero je pisateljica dobila nagrado nadal, eno najpomembnejših španskih literarnih nagrad Ostra in neprizanesljiva kritika nemoralne in nizkotne španske družbe po koncu državljanske vojne. Cvetličarno Cvetje Eli, sta leta 1971 ustanovila cvetličarska mojstra Dragotina in Janez Seliškar.

Menijo pa, da obstoj hladne točke in praznine na isti ... vse drugo je praznina, zdaj pa se pejmo. to igro s hudičevim repom, in se naprej igrajčkajmo.

POVEZANE KNJIGE