Novi val nedolžnosti v otroški literaturi

Novi val nedolžnosti v otroški literaturi - Lilijana Burcar | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Lilijana Burcar
DIMENZIJA
7,60 MB
IME DATOTEKE
Novi val nedolžnosti v otroški literaturi.pdf
ISBN
1094757072529

OPIS

Tema knjige je imaginarij otroštva, kot se kaže v dveh fantazijskih delih, ki sta v zadnjem desetletju najbolj zaznamovali literaturo za otroke in mladino oz. njene bralce ter prinesli največji dobiček: to sta serija J. K. Rowling Harry Potter in trilogija P. Pullmana Njegova temna tvar (prvi del Zlati kompas je decembra začel pohod po naših kinematografih).Po kratkem zgodovinskem pregledu pojmovanj otroštva ter z njimi povezanih imaginarijev nam avtorica pokaže, da gre v obeh delih za oživljanje romantične podobe nedolžnega otroštva, kar je po njenem prepričanju povezano z novim valom konservativizma, zlasti njegovim potrjevanjem patriarhalnega družbenega reda ter nazadnjaško spolno politiko. Nazorno osvetli krčenje, lomljenje in diskvalificiranje dekliških in ženskih likov v knjigah o Harryju Potterju ter preobrat sprva kompleksne dekliške junakinje v neracionalno in šibko bitje, ki potrebuje vodstvo in zaščito superiornega dečka v Pullmanovih knjigah.To drzno napisano delo na stičišču otroške literature ter kritike kulture in ideologije bo zagotovo sprožilo mešane odzive med bralci, zlasti ljubitelji obeh uspešnic, marsikoga pa tudi spodbudilo h globljemu premisleku o vplivu tovrstnih del na otrokov osebnostni razvoj in dojemanje sveta.

Avtorica v njej opozarja, da ima mladinska literatura močne socializacijske učinke, saj posredno vpliva na oblikovanje samopredstav, to pa tudi na način odzivanja in delovanja ... NOVI VAL NEDOLŽNOSTI V OTROŠKI LITERATURI - KAJ SPOROČATA HARRY POTTER IN LYRA SREBROUSTA? Avtor: Lilijana Burcar To drzno napisano delo na stičišču otroške literature ter kritike kulture in ideologije bo zagotovo sprožilo mešane odzive med bralci, zlasti ljubitelji obeh uspešnic, marsikoga pa tudi spodbudilo h globljemu premisleku o vplivu tovrstnih del Z dr. Lilijano Burcar, docentko na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete ter avtorico knjige Novi val nedolžnosti v otroški literaturi, se pogovarjamo o spremembah, ki so jih Perrault in brata Grimm vnesli v njihove priredbe ljudskih predlog.

Read reviews from world's largest community for readers. ... Novi val nedolžnosti v otroški literaturi.

POVEZANE KNJIGE