Bolezni Ljubljančanov, ki jih je leta 1828 opazoval Fran Viljem Lipič, doktor medicine, poprej zdravnik ordinarij mesta Ljubljana, sedaj na univerzi v Padovi re

Bolezni Ljubljančanov, ki jih je leta 1828 opazoval Fran Viljem Lipič, doktor medicine, poprej zdravnik ordinarij mesta Ljubljana, sedaj na univerzi v Padovi re - Fran Viljem Lipič | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Fran Viljem Lipič
DIMENZIJA
4,49 MB
IME DATOTEKE
Bolezni Ljubljančanov, ki jih je leta 1828 opazoval Fran Viljem Lipič, doktor medicine, poprej zdravnik ordinarij mesta Ljubljana, sedaj na univerzi v Padovi re.pdf
ISBN
8523283275148

OPIS

Od nekdaj so se boleznim poleg zdravnikov posvečali tudi drugi strokovnjaki, naravoslovci, zgodovinarji, filozofi in drugi modreci. Prav bolezen na najrazličnejše načine vpliva na človeka, njegovo počutje in delazmožnost, na njegovo duševnost in odnos do drugih. Dr. Lipič je v tem delu popisal svoje bolnike, ki jih je zdravil v letu 1828. Knjiga je kronološko urejena po mesecih in letnih časih. Takrat je imel mladi zdravnik Lipič za sabo prvih pet let delovnih izkušenj in je bil zvest naslednik hipokratične medicine. Zato je bolezen razumel kot naravni pojav in ji je pripisoval velik vpliv zunanjih okoliščin in prehrane. Te je v knjigi tenkočutno popisal.Po vsebini je to zelo posebna in redka knjiga. Neposredno odraža zdravnikovo delo, stanje zdravstva, zdravljenja in rehabilitacije bolnikov ter preprečevanja bolezni na začetku 19. stoletja. Iz popisanih 120 bolezenskih slik posredno razberemo tudi takratne higienske razmere, prehrambene navade, prosvetljenost prebivalstva in velikokrat tudi življenjsko bedo.Plemeniti zdravnik dr. Lipič si je pri delu pomagal s človečnostjo in tenkočutnostjo, znanjem in izkušnjami, opremljen pa je bil le s skromnim medicinskim inštrumentarijem in le z redkimi učinkovitimi zdravili. Zaradi vsega zapisanega je bilo takratno zdravniško delo ne le zahtevno, ampak tudi nehvaležno; Lipič se je moral pogosto spopadati z nezaupljivostjo bolnikov in delom mazačev. Njegovo delo je terjalo veliko iznajdljivosti, ljubezni do bolnika in predanosti poslanstvu. Vse to je bilo v dr. Lipiču vzorno strnjeno.V knjigi so združeni ponatis latinskega faksimila, prevod v slovenski jezik in spremne študije.Izdajatelj: Inštitut za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

pr. Fredegarjevi »befulci«; Karol Veliki zapove leta 802, da naj se v vsem cesarstvčitu jo a zakon i v domačem jeziku (Lorscher Annalen, MG ... močno prizadeval uničiti partizane, predvsem nevarni IX.

Ob 8. marcu, mednarodnemu dnevu žensk, se v Ljubljani, Unescovemu mestu literature, pridružujemo pobudi za vzpostavitev Poti pisateljic, skupaj s številnimi založniki pa smo pripravili tudi izbor knjig domačih in tujih avtoric, ki jih lahko naročite kar na dom. 9.

POVEZANE KNJIGE