Mikrokozmosi

Mikrokozmosi - Claudio Magris | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Claudio Magris
DIMENZIJA
10,47 MB
IME DATOTEKE
Mikrokozmosi.pdf
ISBN
3134978459187

OPIS

Magrisova pripoved nas popelje skozi devet malih svetov, devet geografskih krajev – od Gradeža do Snežnika, od Cresa do južne Tirolske –, ki pa so hkrati tudi toposi duše. Vsak izmed mikrokozmosov, v katerem se v njegovi zamejenosti zarisuje celoten svet, je samosvoj. To se kaže že v različnih jezikovnih kodih, ki jih pisatelj uporablja pri opisovanju vsakega izmed njih. Pripoved teče od opisov pokrajine – tudi njenih najteže ulovljivih podrobnosti – do zgodb o usodah ljudi, živali, pa tudi stavb.

Pomagata nam posredovati naše prepričanje, da lahko Arhitektura vzcveti zgolj znotraj kompleksnosti in prekrivanja vseh meril, od mikra vsakega ma­ teriala in njegovih kombinacij, do makra klime in vesolja. Slovenski mikrokozmosi-medetnični in medkulturni odnosi. 217-229.

Podobno kot me je Magris očaral s svojim čustvenim spominom, me je v filmu navdušil pisatelj Alojz Rebula s svojo zame popolnoma nepričakovano literarno evforijo, ki je presegla vse njegove boleče rane. Kot odličen poznavalec srednjeevropskega prostora se je proslavil z izjemnim delom Donava, pa tudi z Mikrokozmosi ter še drugimi naslovi, ki jih je, velikokrat nagrajenimi, brati v številnih jezikih; po novem se nam v slovenščini odpirajo tudi Brazgotine. Slovenska matica se je pridružila verigi solidarnosti. Občini Brezovica je podarila 100 knjig z željo, da bodo ljudi nagovorile, da naj se v trenutnih razmerah zadržujejo doma. Roman Nevidni je po Véliki vojni druga knjiga Aleksandra Gatalice v slovenskem prevodu.

POVEZANE KNJIGE