Nevarna razmerja

Nevarna razmerja - Cinzia Arruzza | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Cinzia Arruzza
DIMENZIJA
5,99 MB
IME DATOTEKE
Nevarna razmerja.pdf
ISBN
3651861555996

OPIS

Vznemirljiva in teoretsko zgoščena študija ene najzanimivejših aktualnih marksističnih feministk mlajše generacije, ki jo slovenska javnost tako rekoč ne pozna. V prvem delu knjige kritično analizira zgodovino napetega in negotovega razmerja med marksizmom in feminizmom od prvih "valov" feminizma znotraj ali na robu klasičnih delavskih gibanj do sodobnih razprav. V drugem delu sledijo avtoričina izvirna analiza unitarne teorije kapitalizma in podrejanja žensk, ovrednotenje ter kontekstualizacija teoretskega toka marksističnega feminizma. Knjiga vnaša v naš prostor pomembno novost in zapolnjuje ogromno vrzel, kajti razen posameznih člankov Lilijane Burcar in njene najnovejše knjige Restavracija kapitalizma: repatriarhalizacija družbe (Sophia, 2015) tako rekoč nimamo kakovostne literature na področju feminizma oz. je le-ta večinoma zvedena na zbornike krajših prispevkov s priložnostnih konferenc ali statistične izsledke raziskav.

Delo je akutna kritika tedanje francoske aristokracije. Laclos na stežaj razpira prostor za poigravanje in preigravanje intimnega in javnega, individualnega in družbenega. Nevarna razmerja - Slovensko narodno gledališče Maribor.

V filmu ga je izvrstno upodobil John ... Nevarna razmerja so imela sicer pestro življenje, kar gre delno pripripisati glavnima junakoma, ki v hladni preračunljivosti ostajata zanimiva tudi za sodobno občinstvo, delno pa izbrušenemu Laclosovemu slogu, s katerim je pretanjeno razgrnil psihološke mehanizme najbolj intimnih medčloveških ­odnosov. Nevarna razmerja "za sodobno mladino" smo videli že leta 1999, v filmu Cruel Intentions. Tokrat dne gre za tovrstno modernizacijo.

POVEZANE KNJIGE