Andrej Tarkovski

Andrej Tarkovski - Dušan Rutar | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dušan Rutar
DIMENZIJA
5,69 MB
IME DATOTEKE
Andrej Tarkovski.pdf
ISBN
5292982923073

OPIS

V tej knjigi je avtor obširno in natančno interpretiral vse filme, ki jih je posnel ruski režiser Andrej Tarkovski. Interpretacija je preplet več pripovedi, o čemer govori že podnaslov knjige. Čeprav Tarkovski ni maral za Freuda, je avtor skušal zagovarjati tezo, da so njegovi filmi ena najbolj prepričljivih ilustracij ključnih Freudovih konceptov: želja, nezavedno, Ono, fantazma, simptom, transfer, nadjaz. Drugo temeljno koordinato knjige o Tarkovskem predstavljajo dela francoskega filozofa in znanstvenika Gastona Bachelarda. Avtor skuša pokazati, da je Tarkovski režiser, ki ga upravičeno imenujemo filmski poet. O poetiki je veliko pisal prav Bachelard, zato je knjiga o Tarkovskem sočasno analiza njegovih filmov ter predstavitev temeljnih konceptov poetike duha, kot jo je razumel Bachelard. Temeljna ideja knjige o Tarkovskem je, da je človek duhovno ali spiritualno bitje, bitje spomina, sanj, nostalgije in pasijona, diskontinuiranega časa. Težko bi dvomili, da je Tarkovski eden najboljših režiserjev, ki ni nikoli podlegel komercialnim interesom, poleg tega pa je uspel z izjemno lahkoto ustvarjati in se gibati v svetu, za katerega je švedski režiser Bergman dejal, da je vanj želel vstopiti tudi sam, a dolgo ni vedel, kako bi to storil. Ko je videl Tarkovskega, je bil očaran. Tudi avtor knjige o slavnem ruskem režiserju je bil očarana nad njegovo izjemno kreativnostjo in poetičnostjo, zato je njegova knjiga ne le poklon Tarkovskemu, ampak je tudi darilo v najbolj pristnem pomenu besede, kot ga najdemo pri francoskem filozofu Derridaju. Nobenega dvoma ni, da zlasti v slovenskem jeziku še ni bilo tako kompleksne predstavitve Andreja Tarkovskega, saj avtorji navadno mnogo bolj preprosto razlagajo, kako je Tarkovski delal svoje filme, medtem ko se ne spuščajo v samo analizo njegovih pripovedi. Dušan Rutar je naredil prav to, saj vodi Šolo filmske pripovedi in estetike, v kateri se ukvarja s teorijo filma in umetnosti nasploh, zato je njegovo delo pomemben prispevek tudi k teoriji filma, in ne le del Andreja Tarkovskega.

Eisenstein, Andrei Tarkovsky (the son of noted poet Arseniy Tarkovsky) studied music and Arabic in Moscow before enrolling in the Soviet film school V.G.I.K. He shot to international attention with his first feature, Ivan's Childhood (1962), which won the top prize at the Venice Film Festival. Andrei Tarkovsky (1932-1986) was a Soviet film director, screenwriter and film theorist.He directed several student films, co-directed a documentary, and was the author of numerous screenplays, both for his own films and for those of other directors. Andrej Arsenjevič Tarkovski (rusko Андре́й Арсе́ньевич Тарко́вский), ruski in sovjetski filmski režiser, operni režiser, igralec in pisatelj, * 4.

He shot to international attention with his first feature, Ivan's Childhood (1962), which won the top prize at the Venice Film Festival. Andrei Tarkovsky (1932-1986) was a Soviet film director, screenwriter and film theorist.He directed several student films, co-directed a documentary, and was the author of numerous screenplays, both for his own films and for those of other directors. Andrej Arsenjevič Tarkovski (rusko Андре́й Арсе́ньевич Тарко́вский), ruski in sovjetski filmski režiser, operni režiser, igralec in pisatelj, * 4. april 1932, Zavražje (sedaj Rusija), † 29.

POVEZANE KNJIGE