Na svoji zemlji

Na svoji zemlji - Marcel Štefančič, jr. | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marcel Štefančič, jr.
DIMENZIJA
3,86 MB
IME DATOTEKE
Na svoji zemlji.pdf
ISBN
5629616128174

OPIS

Knjige trenutno ni na zalogi. Za več informacij se obnite na [email protected] ali na 01/ 520 18 39.Zgodovina slovenskega filma je večja od slovenskega filma. Ali bolje rečeno - zgodovina slovenskega filma ni odvisna od tega, kaj ima kdo za slovenski film v ozkem, nacionalnem, nacionalističnem smislu. Filmi že po svoji naturi presegajo nacionalne kulturne programe in idejo nacionalne kinematografije - po malem so vedno internacionalni, nečisti, umazani. To jim je v karakterju. Filmi niso romani - filmi so kolektivno delo. Lahko da so produkt osebne, avtorske, individualne vizije, toda pri oblikovanju že po naturi filmskega dela sodeluje kopica ljudi, tako da filmi nacionalne čistosti ne jamčijo. Prej narobe, nacionalna čistost se jim upira - silijo čez nacionalne meje, nacionalnost in nacionalizem vedno presegajo. Še toliko bolj to velja za slovenski film, ki je rasel v Jugoslaviji, kjer so se nacije izrazito mešale, tako da so slovenskim filmom - na srečo - pečat dajali tudi ne-Slovenci.Zato je čas, da v zgodovino slovenskega filma reintegriramo vse igrane celovečerne filme, ki so del te zgodovine - del zgodovine slovenskega filma. Kar pomeni, da je čas, da v zgodovino slovenskega filma reintegriramo igrane filme, ki so jih slovenski režiserji posneli drugod, igrane filme, ki so jih slovenski producenti producirali zunaj Slovenije, in mednarodne koprodukcije ("koparticipacije"), pri katerih je v petdesetih in šestdesetih sodeloval Triglav film, prvi slovenski povojni producent. In ko to storimo, dobi slovenski film nove dimenzije - na lepem je lepši, bogatejši in raznovrstnejši kot kdajkoli. Ker pa je zaradi absolutne odsotnosti arhivov ter zaradi ignorance, zgodovinopisne malomarnosti in prezira, s katerim so starejše generacije slovenskih cinefilov in aparatčikov gledale na te koprodukcije, nemogoče povsem natančno reči, pri katerih filmih vse je Triglav sodeloval kot aktivni koproducent in pri katerih le kot serviser, tudi moja reintegracija ostaja le work-in-progress. In to kaže še enkrat poudariti: work-in-progress.

Štefka Drolc in Aleksander Valič sta 6. oktobra 2012 v Grahovem ob Bači odprla Tematsko pot Na svoji zemlji. „Na svoji zemlji" je jugoslovenski film, snimljen 1948.

516 všečkov · 6 oseb je bilo tu. Na svoji zemlji je revija, ki jo ustvarjajo stanovalci zavoda Študentski dom Ljubljana. Število rezultatov iskanja: 22.

POVEZANE KNJIGE