Črno jezero

Črno jezero - Hella S. Haasse | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Hella S. Haasse
DIMENZIJA
4,51 MB
IME DATOTEKE
Črno jezero.pdf
ISBN
3595355969899

OPIS

V pripovedi o tesnem prijateljstvu med nizozemskim in javanskim dečkom, ki se z leti zaradi kulturnih razlik oddaljita drug od drugega, avtorica namreč brez zadržkov razkriva brezobzirno izkoriščanje ljudi in naravnega bogastva v nizozemskih kolonijah. Pripovedovalec, čigar imena ne izvemo, opisuje brezskrbno otroštvo na očetovi plantaži in se spominja najboljšega prijatelja, javanskega dečka Oeroega. Z leti se fanta začneta zavedati različnosti svojega položaja v hierarhiji kolonialnega sistema. Zaradi naraščajočih napetosti pripovedovalca proti njegovi volji pošljejo študirat na Nizozemsko, Oeroeg pa se sčasoma pridruži odporniškemu osvobodilnemu gibanju. Ko se znova srečata, pripovedovalec osupel spozna, da Oeroeg, zdaj borec v odporniški vojski, v njem vidi sovražnika, in se zave, da je v ljubljeni deželi, kjer je preživel otroštvo, postal nezaželen in tujec.Avtorici, ki je v mladosti sama spremljala dogajanje v nizozemskih kolonijah, je v tej kratki, a presunljivi noveli o odtujevanju dveh kultur uspelo razkriti osnovne probleme nizozemskega kolonializma, zaradi česar se Črno jezero še danes uvršča v kanon nizozemske literature.

Svet, ki obdaja Črno jezero, je tudi lepo opazovati takrat, ko se jezero umiri v čarobnih ... Črno jezero je prav zares čisto črne barve! Voda v njem je videti kristalno čista, vendar se na dnu jezera kopičijo organski odpadki rastlin in živali ter ustvarjajo debelo plast temnega mulja, ki daje jezeru značilno črno barvo. Črno jezero na Pohorju je jezero umetnega nastanka (zajezitev vode, ki je zagotavljala splavlanje hlodovine v dolino). Na dnu tega jezera so se leta in leta nabirali organski odpadki odmrlih rastlin in živali ter sčasoma ustvarili debelo plast mulja, ki je temne, tako rekoč črne barve. Tokrat smo raziskovali Pohorje! Gre za označeno krožno kolesarsko pot, ki povezuje Roglo, enkraten slap Šumik, mistično Črno jezero, temačno prizorišče zadnjega boja Pohorskega bataljona in kar nekaj prijaznih planinskih koč, kjer se boste lahko okrepčali in spočili.

Jezero ima Grozljiva švedska dramska serija opisuje skupino mladih prijateljev in niz usodnih dogodkov, ki se sproži, ko obiščejo odmaknjeno smučarsko letovišče "Črno jezero". To je bilo več let zaprto, potem ko se je tam nekoč zgodil surov zločin. višina: 1194 m Črno jezero (Osankarica) Več o točki ČRNO JEZERO , 1197 m, je največje pohorsko jezero, ki se razprostira na površini nekaj več kot dva hektarja. Odpravite se na izlet na Črno jezero, ki leži med Osankarico in Velikim vrhom na nadmorski višini 1200 m.Dostopno je iz smeri Maribora proti Slovenski Bistrici do Treh Kraljev.

POVEZANE KNJIGE