Narobe svet in druge pesmi za mladino

Narobe svet in druge pesmi za mladino - Alojz Gradnik | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Alojz Gradnik
DIMENZIJA
12,22 MB
IME DATOTEKE
Narobe svet in druge pesmi za mladino.pdf
ISBN
4028193166556

OPIS

Knjiga Alojza Gradnika Narobe svet je mednajstarejšimi v naši šolski knjižnici, izšla je namreč davnega leta 1953. V tem dolgem času je večkrat odhajala v šolskim torbah na domove učencev in prehajala iz roke v roko, da so listi potemneli in se je rumena platnica obrabila. Knjiga je bila naša zvesta spremljevalka na vseh šolskih prireditvah, ko smo z veseljem zapeli in recitirali Gradnikove verze. Za nas je postala tako pomembna, da smo tudi sami hoteli stopiti na njene strani in postati del pesmi. Gradnikove verze smo prenesli v barve in pesniške like upodobili v slikah. Tako se muha v vijolični obleki suka, krtek iz krtine svoj rožnati smrček rine, vsak iz svojega griča gledata se pastir in pastirica, naj živi še Mojškra Mara, lepa je in nasmejana, z rumenim soncem obsijana.S prepletanjem verzov in slik je nastala nova izdaja knjige Narobe svet, ki je tu pred vami. V knjigi so ponatisnjena vsa besedila iz prve knjige, vključili smo še pesem Sveta Neža trosi bisere, ki jo je pesnik iz Medane v tridesetih letih prejšnjega stoletja posvetil sinu Sergeju Gradniku. Knjiga je namenjena mladim bralcem, radovednim otrokom in igrivim odraslim. S sprehodom po Gradnikovih verzih bralec spozna način življenja naših pranon in pranonotov, preizkusi bistrost svojega uma z reševanjem ugank in začuti, da se v narobe svetu skriva zaklad domišljije. Srčna hvala vsem, ki so pripomogli k izidu knjige.

je Gradnikovo pesništvo priložnostno; za otroke je izdal zbirko Narobe svet in druge pesmi za mladino, prijateljem posvečene pesmi pa so izhajale v periodičnem tisku. V tem času je nadaljeval prevajalsko delo. Pesmi je prevedel Miran Košuta, profesor slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Trstu, ki je obenem knjigo tudi uredil.

i. narobe svet, v katerem so stvari postavljene na glavo, npr.: »če ribiča ujame riba, če juha kuharico skuha, če pajku vrat zadrgne muha«, ki pa hkrati drami otroško domišljijo. Narobe svet in druge pesmi za mladino Narobe svet je edina Gradnikova pesniška zbirka za otroke, ki je prvič izšla leta 1953 pri Mladinski knjigi.

POVEZANE KNJIGE