Ko se zgodi ples

Ko se zgodi ples - Živa Kraigher | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Živa Kraigher
DIMENZIJA
10,66 MB
IME DATOTEKE
Ko se zgodi ples.pdf
ISBN
2506535978603

OPIS

Knjiga Ko se zgodi ples / Zapisi, dokumenti, spomini orisujenjeno osebno plesno pot od učenke do plesalke, koreografinje in predvsem plesne pedagoginje, ki si je zadala za osnovno poslanstvo dati mlademu človeku trdno plesnotehnično znanje, da bilahko obvladoval telo in iz njega izvabljal lastni plesni izraz. To poslanstvo je prevzela od svoje velike učiteljice Mete Vidmar, "z vsem žarom predane epruvetno izčiščeni in nadvse zvesti različici modernega umetniškega plesa, izhajajoči iz smeri in šole Mary Wigman", kot je o njej napisala Marija Vogelnik.Knjiga govori o razvoju sodobnega umetniškega plesa na Slovenskem v obdobju 1935 - 1989 in še kasneje, kolikor ga je Živa Kraigher osebno spremljala. Avtorica je v njej opisala svoje šolanje v plesnih šolah Mete Vidmar v Ljubljani (1935 - 1955), Karin Waehner v Parizu (1958/59 in 1961) ter Mary Wigman v Berlinu (1961 in 1968), pedagoška načela in metode, na podlagi katerih je šestindvajset let vodila oddelek za izrazni ples (sprva v okviru Pionirske knjižnice, nato pa Zavoda za glasbeno in baletno izobraževanje v Ljubljani), kjer je plesno znanje pridobivalo nekaj tisoč učenk in učencev, ter svoja prizadevanja za širjenje sodobnega plesa v naš prostor. Predstavila je svoje številne koreografije v obdobju od leta 1957 do leta 1989 in dodala odmeve nanje v tisku in javnosti. Omenila je tudi nekatere stvaritve svojih izrazitejših učenk in širok razmah umetniškega plesa, ki se je pod okriljem Zveze kulturnih organizacij Slovenije, kasneje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ljubiteljsko in polprofesionalno razvijal od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Med opombami so še komentarji nekaterih plesnih dogodkov, ki jim je avtorica v obdobju, ko je pisala knjigo, sledila po televiziji. Besedilo spremlja obsežno dokumentarno gradivo slovenskih fotografov iz njenega arhiva, kateremu je dodano še različno slikovno gradivo, izbrano tudi iz drugih virov.

Moški začne popuščati, ni več gotov v svojo vlogo vodenja, ni prepričan, če je tam sploh še varno. Ženska čuti, da nima več vodstva in po čisto naravni poti se zgodi, da sama začne voditi in se zato ne more več prepustiti.

Foto: Osebni arhiv/Matjash Fartek Sama pravi, da je ključ do uspeha samo sledenje cilju. Foto: Osebni arhiv/Vince Trupsin Kariera Kljunove se je v tujini začela vzpenjati po osvojitvi naziva Femme fatale 2010. NAJ SE ZGODI PLES NA ŽIVI 2017! Festival of young dance creativity ŽIVA is an annual event which presents a cross-section of current activites of the selected dance groups and individuals from all over Slovenia as well as guests from abroad. Živa Kraigher: Ko se zgodi ples: Zapisi, dokumenti, spomini / Foto: Arhiv Maska Živa Kraigher (1920-2011) se je pisanja knjige lotila, ko je bila stara med 83 in 91 let.

POVEZANE KNJIGE