Valvasor

Valvasor - Boris Golec | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Boris Golec
DIMENZIJA
10,75 MB
IME DATOTEKE
Valvasor.pdf
ISBN
4010328788973

OPIS

Po izidu monografije (2015) o rodbini Valvasor od začetkov do ugasnitve rodbinskega imena je pričujoče delo drugo v zbirki Thesaurus memoriae. V ospredju sta polihistor Janez Vajkard v luči svojih prednikov in družinskega okolja ter njegovo celotno potomstvo do današnjih dni, za katero je do leta 2006 zmotno veljalo, da je najverjetneje usahnilo že v prvi generaciji in da Valvasor nima živečih potomcev. Knjiga je razdeljena na tri dele. V prvem so strnjena glavna spoznanja o Valvasorjevi življenjski poti, vključno s prikazom njenih senčnih plati. Drugi del je posvečen njegovi primarni družini in prednikom po obeh starših, katerih korenine segajo tudi v Italijo in Avstrijo, v tretjem pa je prikazanih vseh trinajst generacij potomcev. Posebej je predstavljen odnos potomcev do Janeza Vajkarda skozi vse rodove do danes, ko ga po avtorjevem odkritju, koga so imeli za prednika, ponovno spoznavajo. Od več kot sto živečih potomcev – večinoma živijo v Avstriji, na Slovenskem pa ni nikogar od leta 1941 – je za svojo genealoško zvezo s kranjskim polihistorjem vedel namreč le eden.

Janez Vajkard Valvasor [jánes vájkart válvazor] ( nemško Johann Weichard Valvasor, Freiherr zu Galleneck und Neudorff, Herr zu Wagensperg und Liechtenberg ), kranjski plemič, polihistor, član Kraljeve družbe, * maj 1641, Ljubljana (krščen 28. maja ), † pred 16.

Vonj je zelo intenziven, dišeč, kar je značilno za to sorto. Všeč bo nezahtevnim pivcem, zaljubljencem in nežnim dušam. Valvasor je z izrednim žarom brskal po arhivih, pravi Debenjak.

POVEZANE KNJIGE