Kapelski pasijon

Kapelski pasijon Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
7,44 MB
IME DATOTEKE
Kapelski pasijon.pdf
ISBN
5901554070727

OPIS

Pasijonska igra iz Železne Kaple je eno največjih odkritij starejšega slovenskega slovstva in slovenske dramatike zadnjih let. Rokopis, zapisan ob koncu 18. stoletja, vsebuje besedilo starejših verzij pasijona, ki izvirajo iz izgubljene slovenske jezuitske dramatike 17. stoletja. Igra obsega kar tri samostojne predstave: na Veliki četrtek dopoldan, zvečer pred Velikim petkom in na Velikonočni ponedeljek. Kapelski pasijon je poleg Škofjeloškega pasijona drugo slovensko dramsko besedilo baročne dobe, po obsegu pa je s 123 odstavki in 2.758 verzi eno najobsežnejših v slovenski dramatiki. Neznani pisec rokopisa je ob koncu 18. stoletja začetne prizore predelal, da bi pasijon rešil pred prepovedmi. Toda v rokopis je vključil tudi nekatere odlomke najstarejše slovenske dramske tradicije, ki jih ne najdemo nikoder drugod: misterijska prizora o Materi Božji in spokorjenem Grešniku ter o tehtanju pokojnikove Duše sta prvovrstni baročni besedili, ki ju je kapelski pisec rešil in ohranil slovenski literaturi.

stoletja, leta 1899 so rokopis odkrili v Železni Kapli, nato pa se je sled za ... Kapelski pasijon. Komedija od Kristusoviga trplinja, katiro so nekidej na te veliki četrtɘk inu na te velikonočni pondelɘk v Kapli špilali „Kapelski pasijon" je eno največjih odkritij starejšega slovenskega slovstva in slovenske dramatike zadnjih let.

2 cm. Na čelni platnici so vidni nečitljivi ostanki zapisov, zlasti več števil, morda ... Kapelski pasijon Komedija od Kristusoviga trplinja, katiro so nekidej na te veliki četrtək inu na te velikonočni pondelək v Kapli špilali Elektronska znanstvenokritična izdaja Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU; Odsek za tehnologije znanja, Institut "Jožef Stefan" Ljubljana ... Spletni prenos odprtja razstave MUZEJ SKOZI ZGODOVINO: najstarejše pridobitve Deželnega muzeja za Kranjsko Kapelski pasijon so namreč predstavljali na veliki četrtek dopoldan in zvečer ter na velikonočni ponedeljek.

POVEZANE KNJIGE