Gospodov glas

Gospodov glas - Stanisłav Lem | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Stanisłav Lem
DIMENZIJA
4,93 MB
IME DATOTEKE
Gospodov glas.pdf
ISBN
3016560834435

OPIS

Roman Gospodov glas (1968) je eno najznamenitejših Lemovih del (poleg Solarisa), ki med drugim obravnavajo temo stika z nezemeljskimi civilizacijami ter vprašanje človekove etike in morale.Profesor Hogarth obuja spomine na čase, ko se je pridružil skupini znanstvenikov, zbranih v tajnem in strogo varovanem puščavskem laboratoriju, da bi raziskali skrivnostni nevtrinski signal iz vesolja. Ob »zvezdnem pismu« se jim zastavlja več vprašanj: Kdo, če ta kdo sploh obstaja, je pošiljatelj tega sporočila? Kaj to »pismo« pomeni in s kakšnim namenom je bilo poslano? Bi lahko Zemljani poslani signal kako uporabili v praktične namene? Na prvi dve vprašanji učenjaki ne dobijo dokončnega odgovora. Poskusi rešitve tretje naloge jim sicer prinesejo več spektakularnih rezultatov, a tudi zaskrbljenost, ko zaslutijo, da bi informacija, vsebovana v signalu, človeštvo lahko pahnila v pogubo.Kaj je Stik kot tak? Da bi se lahko vsaj malo približali odgovoru, morajo znanstveniki vzpostaviti obsežno metaznanost o hipotetičnih »pošiljateljih«, o njihovih namenih in motivih za sporazumevanje, o jezikih, ki bi se jih dalo skonstruirati, itn. Ker o domnevnih pošiljateljih in semantiki »pisma« ne morejo izvedeti nič gotovega, se preusmerijo k tistemu, kar jim je dostopno – torej k človeku, njegovi kulturi in videnju sveta. A hipoteze o Stiku se opirajo zgolj na izkustvo Zemljanov: več kot o tem, kaj jim sporoča vesolje, izvedo o tem, kakšne so njihove osebne ali občečloveške predstave, želje in strahovi, ki se porajajo ob transgalaktičnem komuniciranju.»Ničta točka«, na kateri se prične tok Hogarthovih misli, je izkustvo zla v samem sebi in ravnodušnosti sveta, ki se na to zlo noče odzvati s kaznijo. Na razvalinah vere v absolutni red se protagonistov individualni ethos kaže zgolj z močjo volje, ki se odloči za Dobro. Hogarth na »pošiljatelje« sporočila projicira sebe: tako kot on so spoznali Zlo, a so izbrali Dobro. Ta hipoteza ima predvsem etični smisel: povrne vrednost zemeljskemu tukaj in zdaj, hkrati pa nam daje upanje v prihodnost.Knjiga, ki za vselej spremeni bralčev pogled na svet, spozna(va)nje in vrednote.Tatjana JamnikStanisław Lem (1921– 2006) sodi med svetovne klasike znanstvenofantastične literature. Rodil se je v Lvovu na Poljskem (danes Ukrajina). Zaradi druge svetovne vojne je prekinil študij medicine in pod nemško okupacijo s ponarejenimi dokumenti delal kot avtomehanik in varilec. Bil je tudi aktiven član odporniškega gibanja. Leta 1946 je izdal pesniški prvenec in prvo znanstvenofantastično besedilo, novelo Človek z Marsa. Pisal je znanstvenofantastične in detektivske romane ter kratke zgodbe, avtobiografske romane, futurološko-filozofske in literarne eseje, feljtone, pesmi, scenarije za radijske in televizijske oddaje, filmske scenarije, drame, pa tudi spremne besede in uvode v dela drugih avtorjev (mdr. bratov Strugacki in Philipa K. Dicka) ter knjižne recenzije.

»Češčena si, Marija!« je angelski glas, bo zadnja ura bila, Marija, prid' po nas! Marija je rekla: »Glej, Božja sem dekla, naj se mi zgodi, kakor angel veli.« »Češčena si, Marija!« je angelski glas, bo zadnja ura bila, Marija, prid' po nas! Znameniti poljski pisec Stanislaw Lem je s svojo leposlovno in sporočilno strategijo smiselno podčrtal izraz znanstvena fantastika. Če roman Gospodov glas primerjamo s tonami plaže, ki ne prerašča nivoja računalniške animacije in dvomljivih domislekov, je jasno, kakšno oziroma katero fantastiko spremlja znanstvenost.

Pri njem sicer ne gre za radijski signal, ampak »nevrinsko emisijo«, curek delcev brez mase, ki zato najlažje potujejo in najdlje potujejo skozi vesolje (nevrinska emisija je sicer fiktivna, a spominja na kozmično mikrovalovno sevanje ozadja, odkritje iz leta ... Je angel Gospodov oznanil Mariji in ona spočela od Svetega Duha. »Češčena si, Marija!« je angelski glas, bo zadnja ura bila, Marija, prid' po nas! Marija je rekla: »Glej, Božja sem dekla, naj se mi zgodi, kakor angel veli.« »Češčena si, Marija!« je angelski glas, bo zadnja ura bila, Marija, prid' po nas! Znameniti poljski pisec Stanislaw Lem je s svojo leposlovno in sporočilno strategijo smiselno podčrtal izraz znanstvena fantastika.

POVEZANE KNJIGE