Simboli v Plečnikovi arhitekturi

Simboli v Plečnikovi arhitekturi - Andrej Hrausky | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andrej Hrausky
DIMENZIJA
5,43 MB
IME DATOTEKE
Simboli v Plečnikovi arhitekturi.pdf
ISBN
4216629966247

OPIS

Arhitekt, arhitekturni kritik in dober poznavalec Plečnikovega dela Andrej Hrausky, nam s svojo novo knjigo Simboli v Plečnikovi arhitekturi odpira nov, doslej bolj kot ne spregledan pogled na delo najpomembnejšega slovenskega arhitekta.Gre za svet simbolov, ki jih je mojster zavestno uporabljal pri svojem graditeljskem snovanju, še posebej v svojem ljubljanskem, »klasičnem« obdobju, to je v času svojega bivanja in ustvarjanja v Ljubljani, od leta 1921 pa do svoje smrti 1957.Avtor v knjigi sistematično in v času razvršča, opiše in razlaga posamezne arhitekturne spomenike in njihove simbolne elemente. Ti nam sporočajo predvsem mojstrovo zavedanje o svoji končnosti in minljivosti, ki bi jo rad presegel ravno preko arhitekture.Knjiga nam s fotografijami vseh v besedilu omenjenih del ponuja vpogled v svet simbolov, ki nas spremljajo v vsakdanjem življenju, a jih po navadi, vsaj zavestno, ne opazimo.Ob izidu te knjige je pomembno tudi dejstvo, da je knjiga Simboli v Plečnikovi arhitekturi, prvo delo, ki se po skoraj desetih letih premora znova loteva bogate mojstrove arhitekturne zapuščine.

Kot je povedal na današnji predstavitvi, je pri Plečniku bistveno, da gledalca potegne v igro simbolov, ki mu jih nastavlja. Pri tem ga izziva, naj sam najde njihove pomene. Hrausky, Koželj, Prelovšek: Plečnik v tujini - vodnik po arhitekturi (Ljubljana: 1998, Dessa) France Stelè: Architectura perennis (Ljubljana: 1941, Mestna občina Ljubljanska) Peter Krečič: Jože Plečnik (Ljubljana: 1992, DZS) Andrej Hrausky: Simboli v Plečnikovi arhitekturi (Ljubljana: 2016, Lili in Roza) Arhitektura je znanstvena, tehnična in umetniška disciplina, ki se posveča ustvarjanju okolja, ki je primerno za človeško prebivanje in delovanje ter razmišljanju o vprašanjih, ki so s tem povezana.

Poslušaj (26:00) Naroči se na podkast. Letošnje leto je Plečnikovo leto, v januarju obeležujemo dve okrogli obletnici, 7.

POVEZANE KNJIGE