Rdeče in črno

Rdeče in črno - Stendhal | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Stendhal
DIMENZIJA
6,47 MB
IME DATOTEKE
Rdeče in črno.pdf
ISBN
6889386333452

OPIS

Francoski romanopisec Stendhal (1783– 1842) je večino življenja preživel v Italiji, a med letoma 1821 in 1830 je prebival v Parizu in iz prve roke in v vseh umazanih podrobnostih poznal tamkajšnje dogajanje. Konec leta 1830 je tako izdal svoj najslavnejši, prelomni, v marsičem jasnovidni roman Rdeče in črno, razgiban, neolepšan prikaz francoske družbe, ki jo v letih po bitki pri Waterlooju razjedajo apatičnost, pohlep in korupcija. Sanjaški, povzpetniški protagonist Julien Sorel je eden najbolj vznemirljivih likov v zgodovini evropske književnosti, čigar usoda postavlja namesto zgledov pred nas vprašanja, na katera že skoraj dvesto let iščemo (nepopolne) odgovore.Rdeče in črno je v slovenščini prvič izšlo leta 1932, novi prevod pa je delo Suzane Koncut, dobitnice Sovretove nagrade za prevod Gospe Bovary.

Stendhal je roman zasnoval na podlagi resničnih dogodkov. Iz njih je razvil zgodbo mladega Julijana Sorela, ki se hoče v času restavracije povzpeti iz nizkega stanu.

Slovenija je bila pri tem vedno v središču dogajanja. Predvsem zato, ker imamo kar doma rdeče in črne nasprotnike, ki ne poznajo ljudi, ampak le črno in rdečo barvo.

POVEZANE KNJIGE