V svetu nesmrtnih bitij

V svetu nesmrtnih bitij - Nataša Vampelj Suhadolnik | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nataša Vampelj Suhadolnik
DIMENZIJA
7,7 MB
IME DATOTEKE
V svetu nesmrtnih bitij.pdf
ISBN
5671082884461

OPIS

Monografija obravnava umetniške in kozmološke razsežnosti grobne umetnosti kitajske dinastije Han, ki so imele merodajen vpliv na razvoj kulturnih, družbenih in ideoloških (ter s tem tudi političnih) vidikov omenjenega obdobja, hkrati pa je v njih zaznati tudi osnovo nadaljnjega razvoja kitajske idejne in umetnostne zgodovine. Posebej dragocena je pri tem avtoričina falzifikacija teze, ki je doslej prevladovala v kitajski umetnostni zgodovini, in po kateri naj bi motiv lotosovega cveta na stropih grobnic dinastije Han predstavljal simbol, »uvožen« iz izvorno indijskega budizma. Z zelo natančno in prepričljivo analizo tega motiva dokaže, da je v resnici pri tem šlo za simbol, ki je globoko zakoreninjen že v veliko zgodnejši, avtohtoni kitajski tradiciji. Knjiga se vsekakor uvršča med najaktualnejša znanstvena dela na področju kitajske umetnostne zgodovine in sicer ne zgolj v slovenski, temveč tudi v mednarodni sinologiji.

decembra 1919 potekalo prvo predavanje v slovenskem jeziku na novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani. Meduze lahko najdemo v morjih po vsem svetu in so ena najstarejših živali z več organi, ki naseljujejo naš planet že 500 milijonov let. Prehrana nesmrtnih meduz je sestavljena iz planktona, ribjih jajc, ličink in številnih drugih drobnih morskih bitij; To je edinstven mehanizem, imenovan transdiferenciacija, ki omogoča tej meduzi. V svetu nesmrtnih bitij.

[COBISS.SI-ID 287905024] Poglavje v monografski publikaciji: VAMPELJ SUHADOLNIK, Nataša. Zbirateljska kultura in vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji. V svetu nesmrtnih bitij.

POVEZANE KNJIGE