Popotnik po Zilji

Popotnik po Zilji - Uši Sereinig, Polona Sketelj | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Uši Sereinig, Polona Sketelj
DIMENZIJA
6,24 MB
IME DATOTEKE
Popotnik po Zilji.pdf
ISBN
8021514086125

OPIS

Ste že bili na Zilji? Naj vas ta knjižni popotnik spremlja na poti odkrivanja Ziljske doline na avstrijskem Koroškem in njenih geografskih, etnoloških, jezikovnih in drugih posebnosti.Popotnik je knjižni vodnik po Ziljski dolini, njeni slikoviti naravni ter raznoliki snovni in nesnovni kulturni dediščini. Popelje vas v dolino logov in planin, reke Zilje in njenih pritokov, spoznajte z njim moč in veličastnost ziljskih konjev, vasi in prebivalce, njihov iskrivi jezik, šege in navade, njihovo kulturno delovanje. Zaglejte se v senike in mogočne domačije, manjše kajže, župnijske in podružnične cerkve s slikovitimi poslikavami. Spoznajte tudi znane Ziljane, ki so zapustili neizbrisne sledi tako na Zilji kakor tudi v širšem slovenskem kulturnem prostoru.Vsi, ki radi potujete in se potepate ter bogatite svoje obzorje znanja, boste s Popotnikom po Zilji odkrivali drobce preteklega in sodobnega načina življenja v krajih pod visokimi gorami, med zelenimi pašniki in v bližini reke, ki je dala dolini ime. Naj vas ta knjižni popotnik spremlja na poti odkrivanja čudovite in čarobne Ziljske doline.

Ziljane je ob prihodu v Kamnik pozdravil podžupan Matej Slapar. Zilja (nemško Gail) je okoli 125 km dolg desni pritok Drave pri Beljaku na Koroškem.Reka izvira pri Sillianu na vzhodnem Tirolskem, teče po tektonsko zasnovani Ziljski dolini in se pri Beljaku izliva v Dravo.. Ziljo napajajo pritoki iz Ziljskih Alp in Karnijskih Alp.Obe gorovji imata več kot 2000 mm padavin letno, zato so pritoki precej vodnati, in ker je porečje precej strmo in kratko ... Koroška bo po zaključku parlamentarnega odločitvenega procesa dobila kot prva dežela v Avstriji deželno ustavo, v kateri je narodna ...

VABLJENI ! Karel Hren pa je slovensko izdajo vodnika po Rožu ocenil kot obogatitev dosedanje tovrstne ponudbe, saj nas po Koroškem že vodi Janko Zerzer s knjigo Po koroških poteh, pa kulturno-zgodovinski vodnik Popotnik po Zilji, pa zapisi Štefana Singerja in zadnja leta dvojezični zemljevidi starih hišnih in ledinskih imen, ki so jih že izdale ... Publikacije sodelavcev INV: Druge objave: Raziskovalna poročila - Uši Sereinig in Polona Sketelj, „Popotnik po Zilji. Kulturno-zgodovinski vodnik"; - Uši Sereinig in Polona Sketelj, Katalog muzejske zbirke na Kostanjah, ur.

POVEZANE KNJIGE