Politična zgodovina bodeče žice

Politična zgodovina bodeče žice - Olivier Razac | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Olivier Razac
DIMENZIJA
5,62 MB
IME DATOTEKE
Politična zgodovina bodeče žice.pdf
ISBN
2753404453946

OPIS

Bodečo žico so izumili leta 1874 v ZDA, kjer se je izvorno uporabljala za ograjevanje zasebnega teritorija v preriji v času t. i. osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih kolonizatorjev nad staroselskim prebivalstvom.Za bodečo žico kot sredstvo političnega upravljanja s prostorom so v sodobni zgodovini značilni trije momenti, ki jih avtor označi za paradigmatične: prvič, izum bodeče žice, ki se zgodi leta 1874 v ZDA, kjer se je izvorno uporabljala za ograjevanje zasebnega teritorija v preriji v času t. i. osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih kolonizatorjev nad staroselskim prebivalstvom; drugič, obdobje prve svetovne vojne in uporaba bodeče žice pri pozicijskem vojskovanju; tretjič, uporaba bodeče žice v arhitekturi koncentracijskih in uničevalnih taborišč v času nacizma.O avtorju:Olivier Razac je filozof. Od leta 2014 predava na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji. V svojem delu se posveča načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, pri čemer nadaljuje analize Michela Foucaulta.

osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih ... Spoštovani, v soboto, 26. novembra ob 18.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini napoveduje dodatne ukrepe za zajezitev ilegalnih prehodov meje, od začasne ukinitve schengenskega režima do postavitve bodeče žice na meji. Na slovenskem notranjem ministrstvu pravijo, da so tehnične ovire notranja politična odločitev posamezne ... Domačini prepričani, da bodeče žice ne bo.

POVEZANE KNJIGE