Politična zgodovina bodeče žice

Politična zgodovina bodeče žice - Olivier Razac | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Olivier Razac
DIMENZIJA
11,75 MB
IME DATOTEKE
Politična zgodovina bodeče žice.pdf
ISBN
2559778380804

OPIS

Bodečo žico so izumili leta 1874 v ZDA, kjer se je izvorno uporabljala za ograjevanje zasebnega teritorija v preriji v času t. i. osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih kolonizatorjev nad staroselskim prebivalstvom.Za bodečo žico kot sredstvo političnega upravljanja s prostorom so v sodobni zgodovini značilni trije momenti, ki jih avtor označi za paradigmatične: prvič, izum bodeče žice, ki se zgodi leta 1874 v ZDA, kjer se je izvorno uporabljala za ograjevanje zasebnega teritorija v preriji v času t. i. osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih kolonizatorjev nad staroselskim prebivalstvom; drugič, obdobje prve svetovne vojne in uporaba bodeče žice pri pozicijskem vojskovanju; tretjič, uporaba bodeče žice v arhitekturi koncentracijskih in uničevalnih taborišč v času nacizma.O avtorju:Olivier Razac je filozof. Od leta 2014 predava na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji. V svojem delu se posveča načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, pri čemer nadaljuje analize Michela Foucaulta.

Ob izidu slovenskega prevoda njegove knjige »Politična zgodovina bodeže žice« pri založbi Maska,... Zgodovina bodeče žice se je začela na »Divjem zahodu« in brez nje ni mogoče razumeti ne tako imaginarne zadeve, kot je vestern, ne tako realne, kot je slovenska politika. To vam postane jasno, če preberete knjigo Oliviera Razaca Politična zgodovina bodeče žice. Oliver Razac: Politična zgodovina bodeče žice Zbirka Mediakcije knjiga št.

V primeru predhodnega plačila je poštnina za knjigo 1.6€. V četrtek so madžarski varnostni organi na slovensko-madžarski meji postavili okrog 500 m ograje iz bodeče žice na relaciji od avtoceste do bivšega mejnega prehoda Pince. Prav tako je bodeča žica v dolžini okrog 500 metrov nameščena v Dolgi vasi in sicer od bivšega mejnega prehoda v smeri Mostja. Družbeno Politična zgodovina bodeče žice.

POVEZANE KNJIGE