Domov

Domov - Aljoša Furlan | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Aljoša Furlan
DIMENZIJA
6,58 MB
IME DATOTEKE
Domov.pdf
ISBN
8004531452202

OPIS

Aljoša Furlan je bil eden od treh otrok Borisa Furlana. Dokler v življenje ni posegla vojna, je družina Furlan živela v Trstu, nato pred fašističnim režimom zbežala v Ljubljano, od tam pa pred vojno preko Carigrada, Jeruzalema, Kaira in Cape Towna v New York. V Ljubljani je ostal le sin Borut. Aljoševa sestra Staša se z mamo preko Londona pozneje vrne v Jugoslavijo, kjer se pridruži partizanom, Aljoša pa še mladoleten v Ameriki ostane sam. Tu se začne zgodba te knjige – pripoveduje o priložnostnih delih, ki jih je moral opravljati, če je hotel preživeti, o opravljanju mature na Gimnaziji Georgea Washingtona v New Yorku in največ o poti domov, nazaj v Jugoslavijo, k partizanom, oziroma na šolanje za vojnega pilota v ruski Čkalovsk. Ta pot ni bila tako preprosta, kot je lahko danes. Aljoša Furlan je potoval z ladjo, pot ga je iz Portlanda po reki Columbii vodila na odprto morje, do Aleutov, po Ohotskem morju do Petropavlovska, nato pa z ledolomilcem skozi Laperuzov preliv do Vladivostoka in od tam z vlakom do Moskve in Jugoslavije, kjer se njegova pripoved tudi sklene. Aljoša Furlan je tako še ne dvajsetleten prepotoval domala cel svet. Leta 1946 je, kot izvemo v predgovoru h knjigi, ki ga je napisala njegova hči Špela Furlan, pisal domov, o tem, kako si ob prihodu želi, da bi bila vsa družina spet skupaj. A ta želja se ni uresničila: »Ko je po dolgih letih končno prišel na Postojnsko 66 v Ljubljani, dóma ni bilo več. Pričakal ga je le brat Borut. Oče je bil v zaporu. Mesec dni pred Aljoševim povratkom je bil na Nagodetovem procesu obsojen na smrt zaradi stikov s predstavniki zahodnih držav. Sestra Staša je odšla za vedno. Pred očetovo aretacijo ji je mama, ko jo je uspela obiskati na Svobodnem tržaškem ozemlju, zabičala, naj se nikdar več ne vrača domov. Naj ne zaupa niti njunemu morebitnemu pismu, če bi jo vabila domov, saj bi bilo najverjetneje napisano pod prisilo. Kam naj gre, ji ni znala svetovati. Materi je po vsem tem odpovedalo srce.« Aljoša Furlan je po vrnitvi postal ugleden novinar Dela, njegove članke so objavljali še ob petnajstletnici njegove smrti. Bil je poročevalec, poročal je z Bližnjega vzhoda, spremljal Tita na uradnem obisku v Indiji in Burmi, delal kot poseben poročevalec v sedmih južnoameriških državah ... Umrl je pri 36 letih. Njegova zgodba o potovanju domov dopolnjuje predstavo o usodi, ki je doletela člane družine Borisa Furlana.

Prikaži več Alergije Alergija je preobčutljivostna reakcija telesa na ... Pooblaščeni trgovec in servisni partner za vozila BMW. Vabljeni v naše poslovalnice v Kranju, Kopru, Trzinu in Novi Gorici. Domov : open_book: Priročnik za revmatike - Kako živeti z revmatizmom? Po skoraj dveh desetletjih, ko je bil izdan zadnji slovenski priročnik o revmatičnih boleznih namenjen bolnikom, prim.

Sobote, nedelje, praz.: od 7.00 do 13.00, nato v ZD Šmarje pri Jelšah Se želiš dobro pripraviti na maturo? Potem je e-Matura pravi naslov zate! Nudimo priprave na maturo s pomočjo video vsebin in maturitetnih tečajev! Prijavi se zdaj in samozavestno opravi maturo 2021! DOMOV webstories 2020-04-02T13:08:38+02:00. Pokljuka bo gostila IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021! VEČ ... Osnovna šola Polje Polje 358 1260 Ljubljana Polje tel: 01 520 86 00 Domov; Trgovina; Priprava za tisk; Blog; Podjetje.

POVEZANE KNJIGE