Večni človek

Večni človek - Gilbert Keith Chesterton | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gilbert Keith Chesterton
DIMENZIJA
11,59 MB
IME DATOTEKE
Večni človek.pdf
ISBN
6359343175142

OPIS

Od zdravega razuma pričakuješ, da bo znal ločiti med oblakom in goro. Knjiga Večni človek, ki je prvič izšla leta 1925, je uvrščena na seznam desetih knjig, ki so najmočneje oblikovale človekovo poklicanost in življenjsko filozofijo. Chesterton, avtor številnih del, v katerih na duhovit in prepričljiv način osvetljuje izjemnost krščanstva, spregovori tokrat v prvem delu o enkratnosti človeka med vsemi ustvarjenimi bitji, v drugem delu pa o enkratnosti učlovečenega Boga Jezusa Kristusa. Večni človek (The Everlasting man) je Chestertonov dvodelni prikaz zgodovine človeštva, Kristusa in krščanstva. V njem sledimo duhovnemu popotovanju človeštva zahodne civilizacije. Gotovo spada med tista Chestertonova besedila, ki so postala že kar nekakšna antropološka, kulturno zgodovinska in apologetska klasika in ki s pretečenimi desetletji ne izgubijo svoje aktualnosti. Duhovitega pisca duhoviti bralci z veseljem preberejo kadar koli. Žal dela nismo dobili prevedenega v času, ko je pred stoletjem nastalo. Po avtorju in vsebini sodi med izdaje, ki bodo zapolnile tudi vrzel v slovenskem (komaj obstoječem) dialogu oz. polemiki med »znanstvenim« in »religioznim«.Avtorjev življenjepisGilbert Keith Chesterton (1874– 1936) je bil eden največjih mislecev 20. stoletja. Povedal je nekaj o vsem in to je storil bolje kot kdor koli drug. Znal se je odlično izražati, predvsem pa je imel kaj povedati. Napisal je sto knjig, bil soavtor 200 drugih, je avtor na stotine pesmi, med katerimi je najbolj znana epska Balada o belem konju (Ballad of the White Horse), napisal je pet dramskih del, pet romanov in kakih dvesto kratkih zgodb, med njimi detektivske zgodbe očeta Browna. Kljub več kot zavidljivemu literarnemu delu pa se je imel Chesterton v prvi vrsti za novinarja. Napisal je več kot 4000 časopisnih esejev, mdr. je imel 30 let redno kolumno v tedniku Illustrated London News, 13 let pa je tedenske kolumne pisal tudi za Daily News. Poleg tega je urejal tudi svoj tednik, G. K.’s Weekly. Enako vešč je bil literarne in družbene kritike, zgodovine, politike, ekonomije, filozofije in teologije. Njegov brezhiben slog zaznamujejo pristna ponižnost, doslednost, miselni preobrati, izvirne domislice in čudenje. Tudi zato njegovo pisanje ostaja brezčasno aktualno. Bralcem Mohorjeve je že poznan po dveh knjigah detektivskih zgodb o očetu Brownu (Nedolžnost očeta Browna in Modrost očeta Browna) ter po izjemnem delu Pravovernost (2001), ki velja za najboljši primer apologetike krščanstva v 20. stoletju. Tem Chestertonovim knjigam zdaj stopa v odličnem prevodu Bogdana Gradišnika ob bok prav tako izjemen Večni človek.

Sistem očitno deluje v prid vseh, zato vsi uživajo ;) *No, razen za sindikaliste lahko rečem, da so res paraziti. Pa še ti imajo žegnen volilne baze :) Jap, slovenski odvisno zaposleni hrbet je bica zeljan. Krona stvarstva kot večni dojenček? Sedanji človek sam sebe smatra za krono stvarstva.

To je bila namreč njegova zadnja zmaga v tem športu, zmaga številka 91 in končni rekord po številu zmag, za katerega so takrat ljubitelji ... Človek je po svoji naravi ustvarjen k stremljenju po večni lepoti Man Was in His Nature Created to Strive for Eternal Beauty Povzetek: Človek je ustvarjen po Božji podobi, o čemer lahko beremo v Svetem pi-smu, v poročilu o stvarjenju. To je eden izmed glavnih razlogov, da že po svoji naravi stremi k večni Lepoti, ki je Bog sam. V sebi večni otrok, z nepredstavljivimi širinami uma in spretnostjo rok, karizmatičen in velikokrat zabaven, dostikrat tudi zelo naporen, a je bilo biti v njegovi bližini vedno v užitek.

POVEZANE KNJIGE