V Bordeauxu je odprt prostor

V Bordeauxu je odprt prostor - Hanne Ørstavik | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Hanne Ørstavik
DIMENZIJA
11,95 MB
IME DATOTEKE
V Bordeauxu je odprt prostor.pdf
ISBN
5247849420149

OPIS

Protagonistka romana je norveška umetnica, ki si za prizorišče svoje nove razstave izbere trg sredi Bordeauxa, kamor bo umestila mimohode in srečanja priložnostnih obiskovalcev. Postavitev njene razstave seveda ni naključna: tako odprt prostor, ki prerašča v večplastno metaforo, kot tudi medčloveška bližina jo vse bolj obsedata, odkar se je zapletla v zvezo z Johannesom, ki ji ostaja odtujen. Telesna in čustvena združitev, po kateri hrepeni, ji je namreč spodmaknjena, saj se sicer radoživi Johannes za njeno telo ne zmeni, to pa spodjeda njeno notranjo integriteto. Rada bi se združila, stopila z njim, namesto tega pa zgolj izgublja sebe – drugi razločno ostaja drugi, česar ne omilijo niti seksualne zveze z drugimi moškimi. Zdi se, da se kriza, v katero je zapadla – nekateri bodo v njej prepoznali krizo srednjih let – , napaja ne le iz grenkega spoznanja, da hrepenenje nikoli ni izpolnjeno, temveč tudi iz narave (ženske) želje, ki je eden od »odprtih prostorov«. Kot variacije na temo, ki preigrava vprašanja želje, človeške bližine, drugega, se v osrednjo pripoved vpleteta zgodbi galeristke Abel in njene hčerke Lily, ki ju protagonistka spozna med pohajkovanjem po mestu. Tudi Abel, ki protagonistko popelje po Bordeauxu in njegovih nočnih lokalih, ima svoja (neizpolnjena) hrepenenja, ki segajo vse do otroštva, k očetu. Lilyjin začetek ljubezenskega razmerja pa vendarle nakazuje možnost izpolnitve. Ritem in slog roman sledita toku zavesti, vanj pa se poleg doživetij, težav in dvomov protagonistke vpletajo še njene likovne zaznave in reference iz sveta umetnosti, da tudi sam prerašča v samosvojo odprto umetnino. Končnega spoznanja ne ponuja in bralca morda še bolj kot k iskanju odgovorov napeljuje k (samo)spraševanju. Je odprti prostor torej kraj, kjer se srečamo ali zgrešimo?

Ørstavik, Hanne, 1969-Vrsta gradiva - roman ; leposlovje za odrasle Izdaja - 1. izd.

strani: 221. Prevod: Marija Zlatnar Moe Zbirka: Bralec Žanr: družbeni roman, ljubezenski roman, psihološki roman Narodnost: norveška književnost Ko ženska misli, da lahko kar pride in dobi Doslej je objavila že več kot deset romanov, med njimi odmevnega Duhovnika (Presten, 2004), za zaterega je prejela norveško nagrado Brage, ter najnovejša V Bordeauxu je odprt prostor (De finnes en stor åpen plass i Bordeaux, 2013) in Na terasi v temi (På terassen in mørket, 2014). V Bordeauxu je odprt prostor; Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux Ta stran uporablja JavaScript.

POVEZANE KNJIGE